Kritiserad skatt på solel sänks kraftigt

Skatt på solel sänks för stora anläggningar.

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Regeringen har beslutat att sänka den omdiskuterade skatten på solel, som infördes i somras. På sikt är målet att skatten ska avskaffas helt.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]I somras införde regeringen en övre gräns för skatteundantaget på solel, vilket innebar att ägare som har en eller flera solcellsanläggningar med en total effekt över 255 kilowatt, måste betala 29 öre per kilowattimme i skatt.

Skatteändringen väckte hård kritik, bland annat hos bostadsbolag som investerat, eller planerade att investera, i stora solcellsanläggningar. Regeringen hävdade å sin sida att skatten var ett krav från EU. Nyligen meddelade dock EU-kommissionen att några sådana krav inte finns. Nu backar därför regeringen och beslutar att skatten kraftigt sänks från 29 öre till 0,5 öre per kilowattimme. De nya reglerna ska gälla från och med 1 juli 2017.

– Om det nu kommer signaler från kommissionen att vi kan gå ner ytterligare eller inte behöver ha hela den här skatten, då jobbar vi som sjutton nu med att se om det finns ytterligare möjligheter. För oss är det viktigt att värna solelen, säger finansminister Magdalena Andersson (S) i ett pressuttalande.

Solelkommissionen tillhör de aktörer som välkomnar regeringens beslut, samtidigt som man kräver att skatten helt försvinner.

– Det är härligt att regeringen svänger och inser att den skadliga solelskatten är onödig och kan tas bort. Det är ett stort steg framåt för solel i Sverige och omställningen till ett helt förnybart energisystem, säger Johan Öhnell, styrelseordförande i Solkompaniet.

Läs mer: Regeringens beslut om solelsskatten[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg