Allmännyttan nära energisparmålet

Allmännyttan närmar sig energisparmålet i SABO-företagens Skåneinitiativ
Foto av Mimer

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]17 procent – så mycket har energianvändningen minskat hos 105 allmännyttiga bostadsbolag i Sverige på åtta år. Störst energisparare hittills är bostadsbolaget Mimer i Västerås.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]2008 gick startskottet för Skåneinitiativet, en utmaning från SABO med målet att minska energianvändningen med 20 procent hos 105 allmännyttiga bostadsbolag på nio år.

Nu har statistik från initiativets åttonde år summerats och färska siffror visar att de anslutna bostadsbolagen gemensamt sparat 17 procent energi sedan starten.

– När målet antogs i februari 2008 ansåg många bolag att det var tufft, kanske för tufft. Men 17 procent på åtta år är ett mycket bra resultat och det ska bli intressant att se var vi slutligen landar när Skåneinitiativet summeras nästa år, säger Anders Nordstrand, vd för SABO.

Cirka 400 000 lägenheter ingår i Skåneinitiativet och under 2015 förbrukade lägenheterna i snitt nästan 26 kWh mindre per kvadratmeter och år än vad de gjorde 2007. Därmed har bostadsbolagen tillsammans sparat vad som motsvarar energianvändning för 71 000 lägenheter.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]Bostads AB Mimer i Västerås tillhör de bostadsbolag som lyckats bäst med energieffektiviseringsarbetet. Bolaget har under de senaste åtta åren minskat energianvändningen i sitt bostadsbestånd med 22,9 procent.

– Vi har investerat i modern styr- och reglerutrustning, bytt ut fläktar, gamla fönster och ersatt lysrör och glödlampor med LED. Vi har investerat cirka 100 miljoner och ekonomiskt är det en bra investering eftersom vi sparar 20 miljoner årligen i lägre energikostnader, vilket på sikt är bra både för våra hyresgäster och för Mimer, säger Jan Norrström, energiexpert på Mimer.

Källor: SABO, Bostads AB Mimer

 

Energisparmålet: Genomsnittlig energianvändning (värme, varmvatten och fastighetsel) i kWh/m2 (Atemp) och år för de allmännyttiga bostadsbolag som deltar i Skåneinitiativet.
Energisparmålet: Genomsnittlig energianvändning (värme, varmvatten och fastighetsel) i kWh/m2 (Atemp) och år för de allmännyttiga bostadsbolag som deltar i Skåneinitiativet.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”FAKTA” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1478516069596{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

SABO-företagens Skåneinitiativ

De 105 anslutna bostadsföretagen förvaltar tillsammans ca 400 000 lägenheter.

Målet är att de anslutna företagen tillsammans ska minska energianvändningen med 20 procent vid utgången av år 2016 jämfört med 2007.

Under 2015 förbrukade de ca 400 000 lägenheterna i snitt nästan 26 kWh mindre per kvadratmeter och år än vad de gjorde 2007.

Därmed har bostadsbolagen tillsammans sparat vad som motsvarar energianvändning för 71 000 lägenheter (räknat att en lägenhet använder 12000 kWh per år i snitt och att företagen som deltar i Skåneinitiativet år 2015 använde 853 GWh mindre energi än vad de gjorde år 2007).

I kronor innebär det att energikostnaderna för alla bolag är 843 miljoner kronor lägre år 2015 än vad de skulle ha varit med 2007 års förbrukning.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg