
[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Hållbart, energieffektivt, komfortabelt och naturnära. Tone Bekkestad och hennes man har byggt ett hus som uppfyller alla boendekrav, men också viljan att ”leva som man lär”.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Sökandet efter ett gemensamt hem ledde Tone Bekkestad och Frithjof Vikøren till byn Billingstad utanför Oslo. Där fanns en avstyckad tomt till salu, beläget på en höjd mellan Oslofjorden och den grönskande Skaugumsåsen.
– Vi kände direkt att det var den rätta platsen att bo på. Här finns både naturen och närheten till storstaden, säger Tone Bekkestad.
Nästa uppgift var att hitta ett passande hus för den långsmala, kuperade tomten. Tone och hennes man bläddrade i olika huskataloger och upptäckte en modern, funkisinspirerad villa i tre plan med stilren fasad, öppen planlösning och mycket glasytor.
– Vi tyckte att kataloghuset såg läckert ut, men vi insåg att det behövdes rätt stora justeringar för att det skulle anpassas till tomten och våra egna önskemål för boendet, säger Tone.
Anpassningen till tomten och de lokala bygglovskraven resulterade i att det översta våningsplanet togs bort, samtidigt som hela huset breddades. Bottenvåningen ändrade de till ett soutterängplan, anpassat efter lutningen på tomten. Glasytorna blev dessutom större och utökades från golv till tak för att tillvarata panoramautsikten över fjorden.
– Vi ville bjuda in naturen och ta vara på det naturliga ljuset så mycket som möjligt.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]Husbygget påbörjades hösten 2015 och blev klart i april i år, då paret flyttade in.
– Vi ägnade mycket tid åt planeringen och har deltagit aktivt under hela byggprocessen. Det krävs att man är påläst, men också rätt envis, om man vill att boendet ska bli exakt som man tänkt sig. Idag är vi supernöjda med resultatet.
Förutom arkitekturen har de varit noggranna i urvalet av material och tekniklösningar för huset. Målet var att skapa ett boende som både var komfortabelt och klimatsmart, berättar Tone.
– Vi har genomgående valt material som kräver så lite underhåll som möjligt. På så vis slipper vi göra kostsamma underhållsåtgärder, samtidigt som vi inte behöver köpa in nya material och produkter som kan innehålla miljöpåverkande kemikalier.
Husets fasadbeklädnad och omgivande terrass består av ett norskproducerat trävirke, som behandlats med en biobaserad vätska för att bli mer tåligt mot väder och vind.
– Träet är djupbrunt men kommer med tiden ändra nyans och bli vackert silvergrått, utan att vi någonsin behöver stryka eller måla om det.
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]
Inne i huset finns andra exempel på miljöanpassade material. Till exempel har köket utrustats med en speciell bänkskiva, som består av återvunnet papper och krossat sten. Alla vitvaror är dessutom utvalda med hänsyn till kvalitet och låg energiförbrukning.
– När man väljer produkter för sitt hem tycker jag att hållbarhet och miljöhänsyn är minst lika viktigt som prislappen. Till exempel är det bra att välja produkter som baseras på återbruk, så att man därigenom kan bidra till att minska överutnyttjandet av jordens resurser.

[/vc_column_text][vc_column_text]
”När man väljer produkter för sitt hem tycker jag att hållbarhet och miljöhänsyn är minst lika viktigt som prislappen.”
[/vc_column_text][vc_column_text]För att minska driftskostnader och miljöbelastning har paret investerat i ett effektivt uppvärmningssystem och ett behovsstyrt ventilationssystem med värmeåtervinning. Man har också lyckats bygga ett tätt klimatskal, trots att byggnaden i sig knappast liknar ett typiskt lågenergihus.
– Med tanke på att huset har stora glaspartier var det viktigt att välja fönster med bra energiprestanda. De fönster vi valde har ett U-värde på 0,5, vilket är det mest energisnåla vi kunde hitta på den norska marknaden.
När det gällde isolering av tak, väggar och golv erbjöd husleverantören ett färdigt koncept. Men Tone och Frithjof bestämde sig för ett annat alternativ.
– I tak, golv och väggar valde vi att använda en typ av träfiberisolering som, enligt tester, både är energieffektiv, miljövänlig, brandsäker och ger bra ljudisolering. Installationen av isolermaterialet krävde dock att vi fick utvidga väggkonstruktionen en aning. Men den extrakostnaden lär vi snart tjäna igen och dessutom upplever vi att inomhusklimatet blivit väldigt bra.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]
”I mitt yrke vill jag inspirera företag att fatta kloka beslut som gagnar både ekonomin och miljön. Då måste jag också själv försöka agera enligt sådana ideal.”
[/vc_column_text][vc_column_text]Husets värmesystem består av vattenburen golvvärme, som försörjs av en bergvärmepump på 12 kilowatt. För att få ett så effektivt värmeutbyte som möjligt kom paret överens med installatören att anlägga ett 220 meter djupt borrhål.
– Det är djupare än vad man brukar borra för bergvärme till en villa. Men det ger å andra sidan ett högt Delta T-värde, vilket innebär att vi får ut väldigt mycket energi per kilowatt som vi stoppar in. Det innebär också att värmepumpen kan täcka hela värmebehovet under vintertid, utan extra tillförsel av elvärme.
Huset rymmer också ett smart system för belysningen, som genomgående består av energisnåla LED-lampor. Förutom trycknappar på väggarna kan belysningen styras via en dator eller smarttelefon, så att lamporna i olika rum tänds eller släcks enligt önskat tidsschema.
– Vi har även lagt till rörelsesensorer i vissa rum som inte används så ofta, till exempel hallen, teknikrummet och garaget. Det påverkar bara energianvändningen marginellt, men är ändå ett bra sätt att inte låta belysningen vara på i onödan.
I husets inbyggda garage ryms numera en Tesla, som laddas med miljömärkt el via en laddbox i väggen. Det finns naturligtvis ett medvetet syfte med såväl valet av transportmedel som de många smarta lösningarna i huset?
– Jo, det är klart att det ligger i linje med min övertygelse om hur man ska bo och leva. I mitt yrke vill jag inspirera företag att fatta kloka beslut som gagnar både ekonomin och miljön. Då måste jag också själv försöka agera enligt sådana ideal, till exempel som en medveten konsument och engagerad husbyggare, säger Tone.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”FAKTA” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1475754425572{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]
Tone Bekkestad
Tone Bekkestad, född 1970, är moderator, föredragshållare och konsult med inriktning på miljö- och klimatfrågor. Hon är utbildad meteorolog och har bland annat arbetat med luftföroreningsproblematik i Botswana. Under flera år var hon verksam som väderpresentatör på TV4 och har även publicerat två böcker. Dessutom har hon hunnit medverka i populära underhållningsprogram som Let’s Dance och Fångarna på fortet.
Husfakta
Läge: Billingstad utanför Oslo.
Hustyp: modifierad, funkisinspirerad villa i två plan, levererad av Norhus.
Boyta: 246 kvm + 30 kvm garage.
Byggperiod: augusti 2015 – april 2016.
Klimatskal U-värde: 0,76, varav fönster 0,5.
Isolering: Träfiberisolering (50 cm tak, väggar, golv)
Belysning: LED, styrt av SmartHus-system.
Uppvärmning och ventilation: Bergvärmepump 12 kW, kamin, FTX-system.
Inredning: I samarbete med Mondo Interiör.

ECOFOREST – andra generationen inverterpumpar
Värmepumpstillverkaren ECOFOREST är verksam i 32 länder världen över med fokus på teknologi och nya innovativa lösningar som gör värmepumparna både effektiva och lätthanterliga.
Mer information: www.ecoforest.es/sv/
nils.gustafsson@ecoforest.es

Hunton Träfiberisolering™ – isolering av naturlig träfiber
Hunton Träfiberisolering™ är en ekologisk isolering tillverkad av återvinningsbart träfiber. Isoleringen har en unik förmåga att transportera fukt, och har en god värmelagringskapacitet.
Mer information: www.hunton.se
hunton@hunton.se, tel: 040-15 38 00.