Tips för säker eldning

Tips! Tänk på säkerheten när du eldar i gammal skorsten.

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Med höstkylan i antågande är det läge att tända upp en värmande brasa. Se bara till att elda försiktigt så att din eldstad och skorsten inte blir en brandfara.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]När det blir kallare ute börjar vi elda mer frekvent och lägger gärna in en extra vedklamp i kaminen. Men en rejäl brasa kan sluta olyckligt och i värsta fall resultera i överhettning och brand.

– Det är viktigt att inte elda hårdare än vad eldstaden och skorstenen tål. En vanlig kamin bör inte eldas med mer än 3 kilo ved per timme, säger Björn Björkman, expert på eldstäder och skorstenar på Brandskyddsföreningen.

Vid normal eldning brukar temperaturen i skorstenen uppgå till 350-400 grader. Men lägger du på för mycket ved kan temperaturen snabbt stiga till uppemot 600-700 grader. Björn Björkman ger rådet att skaffa en rökgastermometer som monteras i utrymmet mellan kaminen och skorstenen.

– En rökgastermometer hjälper dig att elda på ett mer kontrollerat sätt. I annat fall blir eldningen lika osäker som att köra bil på en motorväg utan hastighetsmätare.

Att elda med fuktig ved ger ohälsosamma utsläpp. Det kan också bidra till att tjära och sot fastnar i rökkanalerna, vilket i sin tur kan resultera i så kallad sotbrand. Risken är särskilt stor i äldre kaminer som inte är utrustade med miljövänlig förbränningsteknik, så kallad Clean Burning System.

– Slår det upp en eldkvast ur skorstenen och börja mullra så är det ett tecken på sotbrand. Då bör du genast stänga luckorna till eldstaden och för säkerhets skull ringa 112. Sotbränder kan upplevas dramatiska, men leder tack och lov sällan till allvarligare olyckor, säger Björn Björkman.

Även askan från eldstaden utgör en potentiell brandrisk. I fjol inträffade 200 bränder på grund av felaktig hantering av aska.

– Askan kan vara brandfarligt varm i flera dagar. Till exempel händer det att folk slänger askan i en papperspåse tillsammans med en tidning och ställer ut den på träaltanen. Efter några timmar börjar altanen brinna, säger Björn Björkman.

– Aska ska alltid läggas i ett obrännbart kärl med lock och placeras på obrännbart underlag.

Mer lästips:
Elda säkert i vinter

Brandfara med gamla skorstenar[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”FAKTA” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1477577013312{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Bränder i eldstäder

Hälften av alla villabränder är relaterade till eldstäder.
Det inträffar cirka 1 000 bränder per år, varav 600 härrör från sotbränder i skorstenar.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]

Så får du drag i skorstenen

I början av säsongen kan eldstaden behöva lite hjälp med draget. Är skorstenen nedkyld kan det uppstå baksug med kall luft som trycks ned genom kanalerna. Ett enkelt test är att hålla en tändare framför eldstaden och se om lågan sugs in som den ska.

För att få igång draget kan du placera en burk med T-sprit som du tänder och som får värma upp rökkanalen. I hus med mekaniskt ventilationssystem kan du behöva öppna ett fönster för att få extra skjuts på draget.

Är det fortfarande dåligt drag kan du göra en enklare kontroll av skorstenen uppe på taket. Lys med en ficklampa ner i kanalerna för att se att det inte finns några hinder (t ex ett nytt fågelbo).

[/vc_column_text][vc_column_text]
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg