Spar energi med rätt luftavfuktare

Luftavfuktare

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Luftavfuktare är ett effektivt hjälpmedel för att minska fuktbelastning och risk för mögel. Men energiförbrukningen skiljer sig mycket åt mellan olika modeller, visar ett nytt test från Energimyndigheten. [/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Energimyndigheten har testat luftavfuktare med tre olika metoder för att avlägsna fukt: kondensavfuktare, sorptionsavfuktare samt kombiavfuktare (som kombinerar de båda systemen). Vilken metod som är mest lämplig beror på var luftavfuktaren används, men det är även skillnad i effektivitet och kapacitet mellan olika modeller som har samma teknik.

Förutom effektivitet och kapacitet har användarvänligheten bedömts. Det ska vara lätt att ställa in reglagen och att tömma kondensbehållaren med vatten samt att rengöra eller byta luftfilter vid behov.

Användningsområden:

Kondensavfuktare är effektivast i uppvärmda utrymmen som källare. De kan dock inte köras vid lägre omgivningstemperaturer än +5 grader.

Kombiavfuktare är lämpliga för frostfria utrymmen, till exempel ouppvärmt garage eller en friggebod där det är frostfritt, men där temperaturen periodvis kan gå ner mot noll.

Sorptionsavfuktare fungerar bäst i krypgrunder, där temperaturen periodvis sjunker under noll grader.

Summering av testresultaten:

Kondensavfuktare
Den effektivaste avfuktaren tar bort nästan dubbelt så mycket fukt ur luften utan att använda mer el.
Lägst energianvändning i testet har Albert från Stadler Form och 16 AJ från Ahlsell/KCC, båda med drygt 5 kilowattimmar per dygn.
Även bullernivån varierar mellan olika modeller: som lägst 52 decibel (dBA) och som högst 64 decibel (dBA).
Prisnivå: 2 000-4 000 kr

Kombiavfuktare

Kombiavfuktarna är mindre effektiva än kondensavfuktarna och klarar att avfukta ungefär en halv liter vatten per kilowattimme. Energianvändningen ligger för samtliga testade kombiavfuktare runt 15 kilowattimmar per dygn, oberoende av omgivningstemperatur och hur hög den relativa luftfuktigheten är.
Bullernivån varierar mellan de testade modellerna: från 49 decibel (dBA) till 58 decibel (dBA)
Prisnivå: 2 000-4 000 kr

Sorptionsavfuktare
Vid en relativ luftfuktighet på 90 procent och minus fem grader klarar alla tre sorptionsavfuktarna att få bort mellan två och tre deciliter vatten ur luften per kilowattimme.. Energianvändningen per dygn är från som lägst 23 kilowattimmar till som högst 32 kilowattimmar under samma tid.
Bullernivån varierar mellan 63-66 decibel (dBA).
Prisnivå: 12 000-14 000 kr

Bra att veta:

Samtliga testade modeller har en behållare som samlar upp kondensvatten. De flesta rymmer runt tre liter vatten, men det finns luftavfuktare där behållaren rymmer upp till tio liter vatten.
Du kan ansluta en slang och leda bort kondensvattnet till avloppet, då slipper du hålla på att tömma.

Det är också viktigt att göra rent eller byta filtret i luftavfuktaren enligt tillverkarens instruktioner. Filtren på kondens- och kombiavfuktarna behöver bytas oftare än på de lite mer avancerade sorptionsavfuktarna som kan användas utomhus.

Mer information om testet och tips om luftavfuktare finns på Energimyndighetens webbplats[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg