Regeringen vill begränsa elnätsavgifter

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Kraftiga prishöjningar hos elnätsföretagen väcker regeringens ilska. Nu hotar energiminister Ibrahim Baylan med att prisreglera företagen hårdare.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Många elnätsföretag har höjt sina nätavgifter kraftigt de senaste åren. Ett exempel är Vattenfall och Ellevio (före detta Fortum) som, mellan åren 2010 och 2016, höjt sina elnätspriser med 38 procent. Övriga bolag har i snitt höjt med 16 procent, enligt Villaägarnas sammanställning.

– Det är väldigt höga prisökningar jämfört med övriga prisökningar i samhället, säger energiminister Ibrahim Baylan i ett pressuttalande.

Elnätsföretagen motiverar sina prishöjningar med kostsamma investeringar i elnätet och pekar på att regleringen redan stramats upp vid det senaste årsskiftet.

”Vi tolkar Baylans uttalanden som att han i grunden är nöjd med nuvarande reglering. Att myndigheten ser över regleringen inför varje ny period är bra och fullt naturligt”, skriver Ellevios presschef Jonatan Björck i en kommentar.

Elnätsföretagens intäkter regleras idag av Energimarknadsinspektionen (EI). Problemet, ur elkundernas synvinkel, är att myndigheten oftast inte fått igenom sina krav i de rättsliga processer som man drivit mot företagen.

Energiministern skjuter till mer pengar till EI och ger samtidigt myndigheten i uppdrag att se över om det behövs hårdare nypor, en reglering där elnätspriset helt enkelt bestäms av EI på förhand via ett förutbestämt avkastningskrav.

– Jag utesluter inte det, säger Baylan.

Enligt intresseorganisationen Villaägarna är Vattenfall och Ellevio för en vanlig husägare nu omkring 3 300 kronor dyrare i snitt per år än de andra elnätsföretagen. Enligt Villaägarna är det positivt att energiministern nu reagerar.

– Men vi väntar på ett konkret löfte, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarna.

Källa: Ny teknik[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg