Nytt bidrag för energilager i hemmet

Energibox. Box of Energy installerad hos Västra Orust Energitjänst

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Nu kan du få statligt bidrag för att lagra egen el i hembatterier. Det nya bidraget ska öka nyttan för mikroproducenter som investerat i till exempel en solcellsanläggning.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Regeringen har beslutat att införa ett bidrag för energilagring i bostaden. Beslutet innebär att privatpersoner kan få bidrag om 60 procent av godkända kostnader för energilager, upp till max 50 000 kronor.

− Vi vill öka enskilda kunders möjlighet att lagra sin egenproducerade el och att de därmed ska kunna utnyttja sina elproduktionsanläggningar bättre. Småskaliga nätanslutna energilager för el är ett relativt nytt produktområde, men vi vill gärna bidra till en utveckling av området som kommer att vara viktigt i framtidens smarta och flexibla elnät, säger samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan.

Bidraget gäller åtgärder som påbörjats tidigast den 1 januari 2016 och slutförts senast den 31 december 2019. Förordningen kommer att träda i kraft den 15 november.

På samma sätt som för investeringsstödet för solceller kommer Länsstyrelserna att hantera ansökningar om bidrag.

Redan i budgetpropositionen för 2016 aviserade regeringen att ett stöd till privatpersoner för lagring av egenproducerad el skulle införas. Sammanlagt avsattes 175 miljoner kronor under perioden 2016 – 2019. Pengarna ska användas både till bidraget som nu beslutats och till Energimyndighetens insatser kring kommersialisering och utveckling av teknik för energilagring.

Källa: Regeringen[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg