Så fixar du egen el och värme i stugan

Stuga med luftsolfångare
Foto av Lars Bärtås

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Går det att få ett komfortabelt stugliv utan att vara ansluten till elbolagens ledningar? Ja, med rätt teknik kan du ordna egen el, värme och ventilation i stugan. [/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Det allmänna elnätet sträcker sina tentakler till många avlägsna delar av Sverige. Men i kustområden och på landsbygden – där man gärna placerar sitt fritidshus – kan det både vara krångligt och dyrt att ordna en anslutning, eller rentav omöjligt.

Strömförsörjning i stugan

Är din stuga inte ansluten till det fasta elnätet är det enklast att installera ett så kallat off gridsystem, bestående av solcellspaneler, laddningsregulator och ett batteripaket. Systemet ger en begränsad elförsörjning och kan användas för att driva strömsnål apparatur som lampor, laddare, vattenpump och eventuellt en mindre kyl/frys, anpassad för 12 eller 24 volt.

– För fritidshusägare som inte har möjlighet eller råd att dra in vanlig el i huset är off-gridsystem ett bra alternativ. Och det lär bli ännu bättre i takt med att batteritekniken utvecklas och batterierna får högre lagringskapacitet, säger Lars Andrén, föreläsare och expert inom solenergi.

Solcellspaneler på stugan, bra alterantiv om du inte har tillgång till elnät.
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]Off-gridsystemet kan eventuellt kompletteras med ett litet vindkraftverk, så kallat hybridsystem. En sådan installation kräver bra vindförhållanden för att det ska löna sig.
– Ett hybridpaket kostar mer, men är å andra sidan tryggare då sol- och vindtekniken kompletterar varandra beroende på väderleken. Fördelen är att du kan få viss elförsörjning under hela året, vilket motiverar till fler spontana besök i stugan, säger Lars Andrén.

För att ytterligare säkra upp elförsörjningen kan det vara bra att ha tillgång till ett litet dieseldrivet elverk. Det finns idag olika modeller av elverk från 3000 kronor och uppåt.

Värme och ventilation i stugan

Det är heller inga problem att ordna värme och ventilation i en stuga utanför elnätet. En vedkamin eller gasolkamin kan bidra till snabb uppvärmning. Men du kan även utnyttja solens gratisenergi. En populär lösning är luftsolfångare, som består av en värmeabsorberande panel med lufthål på baksidan. När solen lyser på panelen startar en solcellsstyrd fläkt som blåser in den uppvärmda luften i stugan. Enklast är att montera solfångaren direkt på en yttervägg i söderläge, alternativt på taket.

Luftsolfångaren ger både ventilation och värme.
Luftsolfångaren ventilerar och värmer stugan, så att inomhusklimatet blir fräschare.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]Alternativ energi i stugan – 5 exempel:

Sol/vindkraft
Solcellspanelerna/vindsnurran laddar ett batteripaket via en laddningsregulator. Från batteriet kan du sedan välja att ta ut likström, vanligtvis 12 eller 24 volt. Dimensionen på anläggningen avgörs av vilket elbehov du har i stugan. Ofta går det bra att bygga ut systemet, till exempel med fler solpaneler. Leverantören kan ge närmare råd om dimensionering, samt bedömning av vind- och soltillgång. Det finns även kalkylprogram på internet som hjälper dig att dimensionera systemet efter önskat behov. Enklast är att välja ett komplett installationspaket för stugans elförsörjning.
Prisnivå: (exkl batteripaket): 50-300 W solcellspanel, inkl laddningsregulator:
2 000-7 000 kr. Hybridpaket: 15 000-25 000 kr.
Tänk på! Vill du driva vanliga hushållsapparater på 230 volt behövs en växelriktare. I detta fall behövs dock ett större solcellsystem, då växelriktaren i sig drar extra ström.

Elverk
Med hjälp av ett litet motordrivet elverk kan du snabbt få ström till stugan. Vanligtvis används aggregatet som reservkraft när du råkar ut för strömavbrott. Med tanke på bränslekostnad och miljöpåverkan (diesel/bensin) är det klokt att begränsa drifttiden.
Prisnivå: Mindre elverk med en effekt på 1 000-3 000 watt kostar omkring 3 500-6 000 kr. Det finns även företag som erbjuder uthyrning av elverk. Sök på ”Hyra elverk”.
Tänk på! Kontrollera ljudnivån på aggregatet, samt bränsleåtgång och drifttid.

Vedkamin
En vedeldad kamin ger snabb och mysig uppvärmning i ett utkylt fritidshus. Den enklaste och billigaste investeringen är en kassett i öppna spisen. Alternativt en mindre fristående kamin på central plats. Har du tillgång till egen, eller billig, ved blir investeringen självklar.
Prisnivå: Enklare kaminer/kassetter 5 000-15 000 kr. Större kaminer/ugnar 15 000-40 000 kr.
Tänk på: Eldstaden kräver i regel en bygganmälan hos kommunen. Har huset en befintlig skorsten bör denna besiktigas och eventuellt åtgärdas före installation. Tag kontakt med en skorstensfejarmästare.

Solvärme
För uppvärmning och ventilation använder du en speciell typ av solpanel, en luftsolfångare, som absorberar solvärme inuti panelen. Den uppvärmda luften i panelen blåses sedan in i stugan via en solcellsdriven fläkt. Fläkten går igång automatiskt, men kan också regleras med hjälp av en termostat som anpassar driften till stugans inomhustemperatur.
Prisnivå: 3 000-16 000 kr, beroende på storlek.
Tänk på: Solfångaren bör placeras på den vägg som har flest soltimmar så rakt i söder som möjligt, alternativt på taket i söderläge.

Gasol/fotogenvärme
En portabel gasol- eller fotogenkamin är praktisk för att värma upp utrymmen snabbt, utan att du behöver tillgång till vare sig skorsten eller elnät. De flesta moderna kaminer är effektiva och förhållandevis bränslesnåla.
Prisnivå: 1 000-4 000 kr/st.
Tänk på: Kontrollera att kaminen är utrustad med koldioxidvakt och tändsäkring och se till att ventilationen fungerar.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”SPONSRAD LEVERANTÖRSINFORMATION” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1472826604557{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text css=”.vc_custom_1472829268481{background-color: #a4f2ef !important;}”]

Sunwind
Energilösningar och produkter till fritidshus utan el.
www.sunwind.se

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text css=”.vc_custom_1472828957318{background-color: #a4f2ef !important;}”]
Solexperten

Solceller för alla ändamål
– Vi erbjuder nyckelfärdiga off-grid lösningar!
www.solexperten.se
Tel: 0560 28 47 17
fragor@solexperten.se

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text css=”.vc_custom_1472829498943{background-color: #a4f2ef !important;}”]

Heralex

Bra ventilation – Bättre hälsa!

Heralex AB är återförsäljare av marknadens ledande ventilationslösningar.
Vi erbjuder bl a SolarVenti Luftsolfångare – den perfekta lösningen för att skapa ett bra inomhusklimat, ventilation, avfuktning och värme.
www.heralex.se
Tel: 0708-20 54 98
info@heralex.se

[/vc_column_text][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg