Många vindkraftverk kommer inte byggas

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Låga elpriser sätter stopp för många planerade vindkraftsprojekt. Detta trots att det blivit billigare att bygga vindkraftverk.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Att bygga vindkraftverk har blivit allt billigare, men samtidigt har också priserna på el och elcertifikat sjunkit. Detta gör att många planerade vindkraftsprojekt inte blir av på grund av dålig lönsamhet.

– För att få lönsamhet på nya verk måste projekten vara optimerade på alla sätt. De måste ligga i bra vindlägen, de måste ha låga exploateringskostnader för infrastruktur och de behöver vara stora, som regel 200 meter, säger Maria Stenkvist som undersökt produktionsläget i en ny studie för Energimyndigheten.
En annan faktor som kan spela in är hur höga avkastningskrav det byggande företaget har.

I dagsläget finns tillstånd för vindkraft på 152 platser, totalt 3051 verk. Många av dem ser ut att inte bli byggda. Energimyndigheten räknar med att hälften uppförs.

– Mycket havsbaserad vindkraft blir nog inte förverkligad så som det ser ut nu, säger Maria Stenkvist.

Energimyndighetens prognos för vindkraftsproduktionen hamnar för 2016 på 15,7 terrawattimmar, vilket är lägre än för 2015, men förklaringen är framför allt att förra året var ett riktigt bra vindår.

Energimyndigheten justerar ned prognosen för vindkraftsproduktion något för de närmaste åren, men det långsiktiga nationella målet på 20 terrawattimmar vindkraftsel år 2020 har inte skrivits ned.

KällaEnergimyndigheten[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg