Batterilager bäst i flerbostadshus

Fortum testar batterilagring

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Att lagra el i hembatterier kan kapa elkostnaderna och bidra till ett smartare elnät. Tekniken fungerar allra bäst i flerbostadshus, visar en ny undersökning från Power Circle.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Smarta elnät har länge diskuterats som en nödvändighet när elproduktionen ställs om till mer väderberoende produktion. Den aktiva elkonsumenten anpassar sin användning av el till stunder på dygnet då elen är billig till följd av överskott. Men med snabbt sjunkande priser på batterier av litiumjon-typ har en kompletterande möjlighet uppstått, nämligen att med ett batterilager i huset skapa en buffert mot elnätet.

Branschorganisationen Power Circle har i en studie, med stöd av Energimyndigheten och i samarbete med Mälarenergi, Kraftringen och KIC InnoEnergy undersökt vilken potential som finns för att sänka effektuttaget med lokala energilager i villor och flerbostadshus.

Resultaten visar att det för flerbostadshus finns stor potential att minska sin belastning på elnätet till en rimlig kostnad, om man samtidigt går över till kollektivmätning. Överslagsberäkningar visar att återbetalningstiden kan bli så kort som 5-7 år.
– Vår tes har varit att små, decentraliserade batterilager kan skapa stor nytta lokalt. Studien bekräftar detta. Det mest överraskande var hur lite lagringskapacitet som behövs för att reducera effekttopparna rejält – för ett flerbostadshus med 25 lägenheter räcker ett normalstort elbilsbatteri väldigt långt, säger Olle Johansson, vd på Power Circle

Även för villor finns stora möjligheter att sänka effektuttaget från elnätet, men återbetalningstiden för investeringen blir längre. För villor med fjärr- eller bergvärme krävs 4–9 kWh batteri för motsvarande reduktion.

– För att få ytterligare kunskap om hur batterier kan användas i framtidens elsystem behövs nu demonstrationsprojekt där både tekniska och ekonomiska aspekter kan utvärderas i en verklig miljö. Och inte minst tror jag att det krävs innovativa affärsmodeller och en anpassning av regelverk så att nytta skapas både för slutanvändare och elsystem, avslutar Olle Johansson.

Källa: Power Circle 

Se en sammanfattad version av studien här (.pdf)

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg