Sollefteå toppar Vindkraftslistan

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Under 2015 ökade antalet vindkraftverk i Sverige med 214 stycken. Mest vindkraft finns i Sollefteå som toppar årets Vindkraftslista. [/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Totalt fanns det 3 174 vindkraftverk i Sverige, motsvarande 6 gigawatt, vid utgången av 2015. Sollefteå toppar listan med 99 vindkraftverk, varav 83 togs i drift under 2015. Vindkraftslistan bygger på Energimyndighetens statistik och baseras på installerad effekt i kommunerna. Det fanns vid årsskiftet vindkraft i 176 kommuner, medan resterande 114 kommuner inte har någon vindkraft.

− Vindkraften producerade el motsvarande 12 procent av den svenska elanvändningen under 2015 och andelen kommer att öka. År 2040 ska Sveriges hela elproduktion vara 100 procent förnybar, enligt den blocköverskridande energiöverenskommelse som nyligen presenterats. Utbyggnaden av vindkraften är en viktig del för att nå detta mål, säger Charlotte Unger Larson, vd för branschorganisationen Svensk Vindenergi.

Flest antal nya vindkraftverk byggdes 2015 i Sollefteå, Örnsköldsvik och Vindeln.

Flera faktorer såsom vindförhållanden, yta och befolkningstäthet avgör hur mycket vindkraft som kan byggas i en viss kommun. Om man rangordnar kommunerna utifrån vindkraft i relation till både lands- och havsytan toppas listan av Malmö, med den havsbaserade vindkraftsparken vid Lillgrund. Därefter följer Ockelbo och Laholm.

*Energimyndighetens statistik omfattar vindkraftverk som erhåller elcertifikat eller ursprungsgarantier. Det kan inte uteslutas att det i kommunen finns äldre eller mindre verk som inte är anslutet till dessa.

Se mer statistik om vindkraft på Energimyndigheten hemsida

Källa: Svensk Vindenergi[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg