Modern braskamin bättre för miljön

Kaminer. Designad murspis
Foto av Lars Bärtås

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Moderna braskaminer är effektivare och miljövänligare än äldre kaminer. Men det finns tydliga skillnader mellan olika fabrikat, visar Energimyndighetens senaste test. [/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Energimyndigheten har testat 15 moderna spisar och jämfört dem med två klassiska Handöl spisar från 80- och 90-talet. Effekten har gått ner och verkningsgraden och prestandan har gått upp.

– Det här är det största test av braskaminer som vi någonsin gjort. Testet visar att man kan minska både föroreningarna i utomhusluften och minska sina uppvärmningskostnader, säger Martijn Jansen, som ansvarar för testet på Energimyndighetens Testlab.

Oförbrända kolväten och stoft påverkar miljön men också vår hälsa. Utsläppen av oförbrända kolväten minskar med 50-85 procent och utsläppen av stoft med 60-80 procent i moderna braskaminer, visar testet.

De flesta moderna braskaminerna som testats har en verkningsgrad på 75-80 procent. Verkningsgraden för de äldre kaminerna som användes som jämförelse i testet ligger på 59-66 procent.

Billigaste kaminen ger sämsta prestanda

Det är stora skillnader i effektivitet och pris hos olika kaminer på marknaden. Den billigaste (Skal från Kaminexperten, 3 795 kronor) har endast en verkningsgrad på 62,7 procent. Även utsläppen är högre, jämfört med de dyrare kaminerna.

De två dyraste kaminerna, som kostar omkring 25 000 kronor, uppvisar genomgående bra resultat, men inte mycket bättre än spisarna som kostar mellan 10 000-15 000 kronor. Så även om priset har betydelse för prestandan innebär det inte alltid att ”dyrare pris ger bättre spis”.

 

Ny EU-regler
I Sverige finns det mer än 1,7 miljoner vedeldade eldstäder. Många av dem är av äldre modell. Samtidigt ökar också antalet eldstäder stadigt.

År 2018 kommer alla braskaminer att få energimärkning, motsvarande den som redan finns på många andra produkter, som kommer att hjälpa konsumenter som vill välja det mest energi- och miljövänliga alternativet. År 2022 kommer också ekodesignkrav, som ställer krav på högre verkningsgrad och låga miljöutsläpp. Ekodesignkraven och energimärkningen är gemensamma för alla EU-länder.

Här kan du läsa Energimyndighetens test av braskaminer[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”FAKTA” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1471339525282{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Installera eldstad – Tänk på det här!

• Följ reglerna. Som fastighetsägare har du ansvar för att installationen blir rätt utförd och att byggreglerna följs. Det gäller även om du anlitar en installatör.

• Gör en anmälan. Om du ska installera eller byta ut en eldstad behöver du skicka in en anmälan till kommunen. Anmälan görs oftast hos byggnadsnämnden en månad innan arbetet påbörjas.

• Kontroll och provning. När installationen är klar ska eldningsanläggningen besiktigas. En installationsbesiktning är ett kvitto på att eldstaden och skorstenen fungerar och är installerad enligt gällande regler.

• Redo att elda! När eldstaden är godkänd och besiktningsprotokollet inskickat till kommunen är eldstaden klar att användas. Kommunen kommer att kontakta dig när det blir dags för sotning eller brandskyddskontroll.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg