Gotland soligast i sommar

Populärt med solceller på taket

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Gotland har haft flest soltimmar i sommar. Ett faktum som öns villaägare hade kunnat dra mycket nytta av om de satsat på solel, konstaterar elbolaget Bixia.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Med en normalstor solcellsanläggning på taket (4,5 kilowatt installerad effekt) skulle en gotländsk villaägare i sommar kunnat producera cirka 1 179 kilowattimmar el. Om hälften av Gotlands villahushåll hade haft en sådan anläggning skulle den totala elproduktionen uppgått till närmare 10 miljoner kilowattimmar, enligt Bixias beräkningar.

–Potentialen i solel är mycket större än man tror. Idag står solel för en knapp procent av den totala energiproduktionen i Sverige. Nu har även tekniken utvecklats vilket bland annat lett till lägre priser som gör att solel är en framtidsinvestering både för klimatet och för plånboken, säger Eric Constantien, chef inköp Produktion på Bixia.

Enligt en tidigare undersökning är de flesta svenskar mycket positivt inställda till el från sol, vind och vatten. Sju av tio tycker till exempel att vi borde satsa mer på solel.

– Elproduktionen från vindkraft har ökat kraftigt de senaste åren. Solel har en bra bit kvar till samma nivå som vindkraft men ger på ett enkelt sätt möjlighet för privatpersoner att göra en insats för miljön som dessutom är gynnsamt ekonomiskt, säger Eric Constantien.

En solelsanläggning på 4,5 kilowatt, som är normalt för en villa, kostar idag cirka 65 000 kronor inklusive solcellsbidrag från Länsstyrelsen.
solkollen.nu kan du enkelt ta reda på värdet av ditt hustak och få en egen solelskalkyl för ditt hus.

Så har Bixia räknat:

Antalet småhus på Gotland är enligt SCB cirka 16 908. Cirka hälften av dessa har tak som är lämpade för solel. En solcellsanläggning på 4,5 kW med en verkningsgrad på 15 procent genererar cirka 2,2 kWh per soltimma, eftersom anläggningen även producerar el när solen inte skiner. Hälften av Gotlands villor, cirka 8 454 x 1 179 kWh (kilowattimmar per villa) = 9,9 miljoner kWh.

Solligan:
Visby på Gotland har haft flest soltimmar sedan midsommar (536) , följt av Ölands norra udde (530) och Luleå (503). Längst ned på sommarens lista hamnar Göteborg (287).

Källa: Bixia, SVT ”Solligan”[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg