Alternativ energi på lantstället

Alternativ energi. Bo och Gunnel rivs vid stugan.

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Inget elnät är inget problem, tycker stugägarna Bo Svensson och Gunnel Malm. De har ordnat ström och värme till sitt lantställe med hjälp av alternativ teknik.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Bo Svensson och Gunnel Malm bor sedan många år i Finspång. Men båda har sina rötter i djupaste Småland. Och det är där, i skogsbygden utanför Ljungby, som paret har iordningställt sitt fridfulla lantställe. Idag har de två stugor på tomten: en större stuga som de själva bor i och en mindre stuga för besökande gäster.

– Vi vistas här mest under somrarna, men åker även hit då och då under vinterhalvåret. Det fungerar bra oavsett årstid, säger Bo Svensson.

Tillgången till bekvämligheter som vatten, avlopp och el ingick inte i stugbygget. Allt sådant har de fått ordna på egen hand.
– Vi frågade elnätsbolaget vad det skulle kosta att dra hit en ledning. Svaret blev 350 000 kronor. Det var ett erbjudande som vi kunde motstå, säger Bo.

Självförsörjande stuga.
Ö-drift. Stugan i Småland är helt självförsörjande på el och värme. Foto: Jörgen Hildebrandt.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

Som tur är finns det tekniska hjälpmedel som både ger ström och värme. Bo och Gunnel har skaffat ett dieselelverk på omkring 15 kilowatt, som kompletteras med två solcellspaneler. Båda anläggningarna är anslutna till ett stort batteripaket som, via en konverter, ger växelström för belysning och stickkontakter i stugan.

Elverket försörjer en vattenpump och elvärmeelement i huvudbyggnaden och är även inkopplat till gäststugan.
– Ja, jag tycker att vi valt en säker och heltäckande lösning. När det är ljust ute laddas batterierna av solenergin och när det är mörkt går belysningen på batterierna. Under vinterhalvåret, när det är kallt ute, tar det inte mer än en timme för elementen att värma huset med elverket. Dessutom har vi installerat moderna braskaminer såväl i stugan som i vårt gästhus intill.

Vatten och avlopp har de också ordnat på ett praktiskt sätt. De har borrat en dricksvattenbrunn och installerat en gasvattenvärmare inomhus, som kan värma tappvattnet.
– Värmaren är en sådan modell man brukar använda i husvagnar: den startar automatiskt så fort man öppnar varmvattenkranen och stängs av när man stänger kranen. Vi har även en gasvärmare i vår utedusch, vilket är skönt när det är kallt ute. Vårt avlopp består av ett litet, modernt torrdass.

Solenergi. Två solcellspaneler bidrar till strömförsörjningen i stugan. Foto: Jörgen Hildebrandt.
Soligt läge. Två solcellspaneler bidrar till strömförsörjningen i stugan. Foto: Jörgen Hildebrandt.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]I köket finns en gasspis med ugn som gör det enkelt att laga mat. Kylvarorna förvarar de i ett gasolkylskåp med frysfack.

Att koppla in sig på elnätet hade, som sagt, blivit dyrt. Men vad har då de alternativa installationerna kostat?
– Dieselaggregatet kostade omkring 45 000 kronor och solpanelerna knappt 5000 kronor. Om man lägger till den övriga utrustningen för uppvärmning och el hamnar väl summan på omkring 75 000 kronor. Men man får också tänka på att den fasta kostnaden för ett elabonnemang hade blivit betydligt högre än för kostnaderna som vi lägger på dieselolja och ved.

Alternativ teknik. Konvertern levererar växelström till hushållet.
Teknikrummet i stugan. Via en konverter får hushållet växelström. Foto: Jörgen Hildebrandt.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”Bo och Gunnel tipsar” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1472565541306{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Så klarar du dig utan elnätet

* Har du ingen el är det klokt att satsa på solceller, men kombinera gärna med ett stabilt elverk för säker och tyngre elförsörjning.
* Gasdrivna produkter – kylskåp, spis och vattenvärmare – är enkelt att hantera och fungerar lika bra som el.
* Satsa på bra lås och larm. Många fritidshus på landet får tyvärr ovälkommet besök av tjuvar. Har du elbatterier bör du koppla på ett strömsnålt larm som går på likström. Anlita ett larmföretag som kan rycka ut, om du bor långt bort.

[/vc_column_text][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg