Uppgång för luftvattenvärmepumpar

Luftvattenvärmepump
Foto av NIBE

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Försäljningen av värmepumpar steg under första kvartalet i år. Uppgången är störst för luftvattenvärmepumpar. Sämst går det för bergvärmepumparna. [/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Under första kvartalet 2016 såldes värmepumpar för totalt 1,2 miljarder kronor i Sverige, vilket är en ökning med 7 procent jämfört med motsvarande kvartal 2015. Antalet sålda värmepumpar ökade med totalt 6 procent.

– Fastighetsvärmepumpar har totalt ökat med 24 procent och förklaringen till detta ligger i en fortsatt stark utveckling av byggsektorn. Vid småhusbyggen är det idag standard att sätta in en anpassad värmepumplösning för att reducera energiförbrukningen, säger Per Jonasson vd på Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

Försäljningen av bergvärmepumpar har gått ned med 1 procent under första kvartalet. En faktor i det sammanhanget är antagligen det minskade ROT-avdraget.

– Vi ser en fortsatt stark utveckling för värmepumpar i Sverige. Samtidigt finns det orosmoln på himlen. Siffrorna för mars månad pekar nedåt och en orsak till det är att ROT-avdraget minskats till 30 procent. Risken är att den vikande trenden fortsätter när kostnaden för att installera bergvärme har ökat för vanliga konsumenter, säger Per Jonasson.

Försäljning nedbrutet på olika produktslag:

Luft/vattenvärmepumpar: +18 procent
Frånluftsvärmepumpar: +10 procent
Vätska/vattenvärmepumpar (=bergvärmepumpar): –1 procent

(Värdet av försäljningen av luft/luftvärmepumpar finns inte medtaget i beräkningen.)

Källa: SKVP[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg