Svenskarna tror på solenergin

Landets största solcellspark byggs i Varberg.

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Fyra av fem villaägare vill installera solceller i hemmet. Det visar en ny undersökning från energibolaget Eon. Samtidigt tror häften av svenskarna att solenergi kommer att stå för 20 procent av energiproduktionen om 10 år.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Svenskarna är inte bara förtjusta i solenergi, de har även hög tilltro till energislagets potential i framtiden. Över sju av tio (72 procent) tror på solenergin som en framtida energikälla och varannan svensk tror att solenergi inom tio år kommer svara för en femtedel av den svenska energiproduktionen. Det kan jämföras med att solenergin idag står för mindre än en procent av energiproduktionen.

– Vi har sett en stor förändring i svenskars inställning till solenergin bara under det senaste året. Undersökningen visar att det finns en stark framtidstro på solen och att många svenskar efterfrågar solenergi i sitt elavtal, säger Karin Jarl- Månsson, vd på Eon Försäljning.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_custom_heading text=”Fyra av fem vill installera solceller” font_container=”tag:h2|font_size:18|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]Hela 80 procent av alla hus- och villaägare i Sverige är positiva till att installera solceller på sina tak. 68 procent som bor i flerfamiljsbostad, t.ex. hyresrätt eller bostadsrätt önskar att de själva eller t.ex. bostadsrättsföreningen kunde installera solceller på hustaken.

– Undersökningen visar att det finns en stor vilja att producera sin egen el i Sverige. I stora delar av Sverige finns det goda förutsättningar för effektiv solenergiproduktion. Södra Sverige har till exempel lika mycket solinstrålning som norra halvan av Tyskland som idag är ledande i Europa och ett av världens solcellstätaste land. Vi arbetar för att solceller ska bli ett lika naturligt och medvetet val som att köpa ekologisk mat, säger Karin Jarl- Månsson.

Den stora positiva inställningen till trots är det en av tre som inte vet om de har förutsättningar att installera solceller. För att underlätta för solcellsentusiaster att ta reda på sina förutsättningar har Eon lanserat tjänsten Solpatrullen och söker nu Solfarmare.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_custom_heading text=”Om solpatrullen och solfarmare” font_container=”tag:h2|font_size:18|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]Solpatrullen som består av solcellsexperter och hantverkare, erbjuds som en kostnadsfri tjänst i form av ett besök hos den som är intresserad av att veta mer om solenergi och få svar på om det är möjligt att installera solceller på taket. Solpatrullen ska bidra till att informera fler människor om egenproducerad el och förstå de långsiktiga vinsterna med solceller. Det är en investering både för miljön och privatekonomin på lång sikt.

Som en del i lanseringen av Solfarmare söker nu Eon efter fem personer som genom en tävling har chansen att vinna en gratis och skräddarsydd solcellsanläggning. Läs mer här[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]Så tycker svenskarna i undersökningen: 

Hälften tror att solenergi kommer att stå för 20 procent av den svenska energiproduktionen om 10 år.

Fyra av tio (41 procent) väljer solen som sin favoritenergikälla. På andra plats kommer vatten (18 procent) och på tredje plats vinden (12 procent).

Sex av tio (63 procent) tycker att solenergi bör vara subventionerad.

72 procent tror på solenergin som en framtida energikälla i Sverige.

Av de som inte tror på solenergi anger över hälften “långa vintrar” (56 procent) och “dåligt väder” (55 procent) som de främsta anledningarna.

32 procent upplever att deras intresse för solenergi har ökat det senaste året.

73 procent vill installera solceller (80 procent av de som bor i hus och 68 procent av de som bor i flerfamiljsbostad så som bostads- eller hyresrätt).

1 av 3 vet inte om de kan installera solceller på sitt tak och 1 av 3 upplever att de inte kan.

48 procent vill installera solceller på Globen och Friends Arena medan 45 procent vill installera solceller på Riksdagen och Malmö Arena.

Undersökningen genomfördes under april 2016 av YouGov på uppdrag av Eon. Totalt deltog 2012 respondenter.[/vc_column_text][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg