Hyresgäster slipper betala för värmen

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Regeringen har beslutat att det inte ska införas lagkrav på individuell mätning och debitering av värme och varmvatten i lägenheter. [/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Fastighetsägaren behöver alltså inte måste mäta värmen till varje lägenhet och debitera hyresgästen för den, såsom tidigare föreslagits i ett EU-direktiv. Regeringens beslut ligger i linje med två rapporter som Boverket tidigare lämnat till regeringen i frågan. Rapporterna visade tydligt att det generellt sett inte är kostnadseffektivt.

– Det är bra att regeringen följer Boverkets genomarbetade rekommendationer. Ledstjärnan måste vara att minska byggnadernas energi- och effektbehov och att det ska ske på ett kostnadseffektivt sätt. Inte att man genom lagkrav måste tvinga på fastighetsägarna en viss typ av utrustning och installationer, säger Erik Thornström, områdesansvarig för styrmedel och EU-samordning inom fjärrvärme på Energiföretagen Sverige.

Bakgrunden till IMD finns i EU:s energieffektiviseringsdirektiv. Det ska införlivas i svensk lagstiftning och några artiklar i direktivet anger att alla fastighetsägare ska installera utrustning för individuell mätning och debitering av värme och varmvatten om det är kostnadseffektivt och tekniskt genomförbart. Boverket har i två rapporter slagit fast att det generellt inte är kostnadseffektivt. Och nu följer regeringen alltså Boverkets rekommendationer.

– Införande av individuell mätning och debitering av värme, det vill säga att hyresgästen får betala för värmen, hade varit dåligt av flera skäl. Det är dyrt och administrativt krångligt. Det har heller ingen bevisad positiv effekt på hyresgästernas energianvändning eftersom de har liten möjlighet att påverka sin energianvändning i hus med centralstyrd uppvärmning, säger Erik Thornström.
– Det skulle också ha varit direkt kontraproduktivt på sikt eftersom fastighetsägarens ekonomiska drivkraft för att minska byggnadens energianvändning försvinner när fakturan kan skickas vidare till hyresgästen.

Källa: Energiföretagen Sverige

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg