Elnätsavgifter höjs kraftigt i år

Elnätsavgifter höjs kraftigt i år.

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Elnätsavgifterna fortsätter att öka kraftigt och höjs i år med i genomsnitt sex procent. Statliga Vattenfall tillhör de bolag som ökat sina avgifter mest. [/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Från att under 2015 i snitt ha höjt elnätsavgifterna med 2,9 procent uppgår elbolagens prishöjning i år med i medeltal sex procent. Det är den kraftigaste ökningen under de senaste fem åren, enligt Nils Holgersson-undersökningen, som består av Sveriges fem största bostadsaktörer.

– Elnätsavgifterna ökar dubbelt så mycket jämfört med förra året, vilket är helt orimligt. Framför allt är det höjningarna hos de stora aktörerna, där Vattenfall sticker ut, som slår igenom i statistiken, säger Roland Jonsson, ordförande i Nils Holgersson-gruppen.

Vattenfall, som i år höjt sina taxor med i genomsnitt 15,2 procent, förklarar prisökningen med att man behöver investera i elnäten och att leveranskvaliteten brister på många ställen i landet.

Det finns dock bolag som har höjt taxorna ännu mer än Vattenfall. Värst drabbas elabonnenterna i trakten av Falköping i Västergötland där Falbygdens Energi Nät AB höjt priset med hela 31,7 procent i år.

Alla elbolag följer inte samma trend. Alvesta Elnät AB i Småland har enligt undersökningen sänkt avgiften med 13,4 procent i år. Totalt under den senaste femårsperioden har bolaget sänkt sina avgifter med 17,4 procent.

Bland övriga elleverantörer som sänkt elnätsavgifterna i år finns Kungälv Energi, Linde Energi i Lindesberg, Vetlanda Elnät, Sölvesborgs Energi & Vatten och Övertorneå Energi.
Källa: Nils Holgersson-gruppen.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg