Brännöbor samlar kraft från solen

Brännöbor samlar kraft från solen.

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]På västkustön Brännö syns numera solcellsanläggningar på både hustak och bergsslänter. En anledning är att man dragit igång ett gemensamt solenergiprojekt på ön. [/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]När det regnar i Göteborg är det ofta solsken ute på Brännö. Ett faktum som öborna kan glädjas över, men också dra praktisk nytta av.

– Vi har betydligt fler soltimmar härute än på fastlandet, vilket ger extra bra förutsättningar för att producera el med solceller, konstaterar Brännöbon Jörgen Larsson.

Hittills har fjorton hushåll investerat i egna solcellsanläggningar. Jörgen Larsson, som renoverat och energiförbättrat sitt skärgårdshus i olika etapper, har varit en av initiativtagarna och eldsjälarna på ön. Han bestämde sig under våren 2013 för att installera en markbaserad solcellsanläggning, vilken nu ligger på grannens tomt en bit från hans villa.

– Vi hade inga bra förutsättningar för att lägga solcellerna på hustaket eller den egna tomten, men när vi pratade med våra grannar så väcktes också deras engagemang för att skaffa solceller. Till slut var vi fem hushåll som bestämde oss för att hjälpas åt med offerter, beställningar och installationer, berättar Jörgen.

Initiativet spred sig till ytterligare hushåll på ön och mynnade ut i ett gemensamt projekt ”Solcellshusen på Brännö”.

– Vi har anordnat möten, bjudit in leverantörer och informerat om projektet på facebook och en egen hemsida. Utanför vår butik har vi även placerat en ”solpelare” som visar vilka hushåll på ön som installerat solceller och hur hög effekt våra anläggningar har.

Grannar på Brännö samarbetar med solcellsinstallationer.
Samarbete på Brännö. Eva Grenfeldt, Jörgen Larsson och Astrid Abrahamsson hjälps åt att installera solcellspaneler.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]Det finns både praktiska och ekonomiska fördelar med att hushållen samverkar kring solcellsinstallationer, framhåller Jörgen.

– Vi har ett bra förhandlingsläge när vi är flera intressenter som beställer anläggningar och så kan vi samordna installationerna med elektrikern, vilket minskar arbetskostnaderna. Dessutom är det roligt och inspirerande att arbeta tillsammans.

Jörgen och de övriga öborna som driver projektet har satt upp målet att 50 hushåll på ön ska investera i solceller fram till och med nästa år.
– Det kanske är optimistiskt räknat, men det är många som blivit sugna på att satsa på egen el, mycket tack vare vårt projekt, säger Jörgen.

Läs mer om solcellshusen på Brännö[/vc_column_text][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”SPONSRAD LEVERANTÖRSINFORMATION” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1465985004516{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

PPAM Solkraft – solenergi när den är som bäst


PPAM Solkraft
är en av leverantörerna bakom solkraftssatsningen på Brännö.

Vi levererar anläggningar i hela landet – nyckelfärdigt så väl som materialpaket.
Med hundratals loggade anläggningar i drift kan vi garantera att en solkraftsanläggning från oss presterar på topp, ger vad vi lovar och håller i längden.

PPAM_SOLKRAFT_2_rader_PMS_s

Kontakta oss för offert: offert@ppam.se 
Eller gör en intresseanmälan direkt på vår hemsida: www.ppamsolkraft.se
Tel: 013-392040 

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”25px”][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg