Tobias håller energikoll på 70-talsvillan

Tobias Svensson har lyckats minska energikostnaderna i sin 70-talsvilla med enkla åtgärder.
Foto av Lars Bärtås

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Tobias Svensson har lyckats sänka energianvändningen i sin 70-talsvilla avsevärt, utan att det krävts några dyra åtgärder. En maxad luft/luftvärmepump och ett klokt beteende har visat sig räcka långt.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Villor från 1970-talet brukar vara dyra i drift. Men hos Tobias Svensson och hans familj i Malmö är boendekostnaderna inte längre någon tung börda. Familjens enplansvilla, byggd 1975, har en energianvändning på omkring 9000 kilowattimmar om året. Det är en anmärkningsvärt låg siffra för ett normalstort 70-talshus, även om huset ligger i Skåne.

– Är man medveten om sin energikonsumtion och vet hur man ska bete sig kan man spara en rejäl slant. Det är en de främsta förklaringarna till att vi lyckats få ner vår förbrukning till den här nivån, säger Tobias.

Tobias har hittat enkla knep för att sänka elanvändningen i de dagliga hushållssysslorna. Till exempel har han placerat en avfuktare i torkskåpet som torkar tvätten betydligt mer energieffektivt än skåpets inbyggda värmefläkt. Han har också valt att satsa på energisnål apparatur, alltifrån datorutrustningen till belysningen och vitvarorna.

– Vi byter alltid ut lampor och andra apparater som gått sönder till nya, strömsnåla modeller. På så sätt sänks hushållets energianvändning successivt.

Tobias har tagit kommunikationstekniken till hjälp för att styra husets elektronik. Han använder ett Telldus-system som via en mobilapp gör det möjligt att slå på och stänga av lampor och annan utrustning efter ett visst schema.
– Jag använder det mest av praktiska skäl, men möjligheten att enkelt styra hushållselen kan också ge energibesparingar.

Det framtida målet är att vi ska få ett nollenergihus som är helt klimatneutralt!

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]Även om de små besparingarna gör skillnad beror den låga förbrukningen mycket på hur villan värms upp. När paret flyttade in för sju år sedan var det utrustat med direktverkande elradiatorer. Idag är i stort sett alla radiatorer borttagna och ersatta av en luft/luftvärmepump som klarar att värma hela bostaden, året om.
– Vi har en öppen planlösning som i kombination med frånluftsventilationen bidrar till att fördela värmen effektivt till samtliga rum.

I normala fall behöver en luft/luftvärmepump kompletteras med elvärme under vinterhalvåret. Men Tobias har investerat i en värmepump som är dimensionerad för en större boyta, vilket visat sig fungera utmärkt.
– Vårt knep är att ställa in värmepumpen på lite högre temperatur än brukligt. Därmed klarar pumpen att värma de bortersta utrymmena, så att vi slipper använda radiatorer eller golvvärme som hade blivit ett dyrare komplement.

Tobias har även gjort en del konventionella lösningar för att förbättra villans klimatskal. Han har en rutin att titta över fönstren och byta tätningslister där det behövs. Dessutom har vindsutrymmet tilläggsisolerats.
– Nästa steg blir troligtvis att installera solfångare för varmvattenuppvärmning, så att vi ytterligare minskar behovet av köpt energi. Jag har även tittat på möjligheten att installera en solcellsanläggning. Det framtida målet är att vi ska få ett nollenergihus som är helt klimatneutralt, säger Tobias.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”FAKTA” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1461928658433{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Tobias 70-talsvilla

Läge: Malmö
Byggår: 1975
Boyta: Enplansvilla på 125 kvm
Uppvärmning: luft/luftvärmepump
Energikloka åtgärder: Tilläggsisolering av vind, energiklassade vitvaror, ledbelysning, strömsnål elektronik, schemastyrd belysning, tätning av fönster och dörrar, beteendemässigt energisparande i vardagen.
Total energianvändning: ca 9000 kWh/år.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg