Ljust läge för nya solcellsmaterial

Solcellsmaterial av plast kan göras ännu billigare och driftsäkrare.
Foto av LiU

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Billiga solceller av plast och tunna solcellsfilmer som är enkla att hantera. Det är några exempel på innovationer som närmar sig ett kommersiellt genombrott.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Stora framsteg präglar just nu solcellsforskningen runt om i världen. I Kina har vetenskapsakademin CAS förändrat innehållet i solceller av plast och lyckats uppnå en rekordhög effektivitet på 11 procent. Solceller baserade på platsmaterial har tidigare varit instabila, vilket tros bero på att man använt kolmaterialet fulleren, som påverkas av höga temperaturer.

Forskare vid Linköpings universitet anser effektiviteten hos plastsolcellerna kan förbättras ännu mer.

– Vi har demonstrerat att det är möjligt att uppnå en hög effektivitet utan att använda fulleren, och att sådana solceller dessutom är mycket stabilare mot värme. Eftersom solceller arbetar under ständig solstrålning är en hög värmestabilitet mycket viktigt, säger Feng Gao, universitetslektor vid Linköpings universitet, på universitetets hemsida.

Vid University of New South Wales i Australien har forskare lyckats öka effektiviteten i solcellsfilm till 7,6 procent. Solcellsfilm, som är ett mycket tunt och böjligt material, kan användas för att täcka olika ytor, till exempel bilkarosser, stål eller rentav kisel.

Källor:
Linköpings universitet
Ny Teknik[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg