”Fulel” i vart femte hem

Fulel. Många fixar med elen hemma.

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Årets elsäkerhetsbarometer visar att det finns betydande elbrister i många hem. En orsak är många hemmafixare gör installationer som inte är tillåtna, så kallad fulel. [/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]För andra året i rad släpps nu Elsäkerhetsbarometern, som kartlägger elsäkerheten i svenska hem.
Installatörsföretagens medlemsföretag bedömer, enligt den enkätundersökning som ligger till grund för en del av barometern, att det finns felaktiga installationer, så kallad ”fulel”, i drygt en femtedel av alla hem de besökt under året.

– Även om bara en minoritet av dessa felaktiga installationer leder till en olycka så finns alltid risken. Och jag tror ingen vill se sitt hem i lågor eller sitt barn skadas för att man har felaktiga installationer. El är bland det bästa vi har men farligt om det inte behandlas med respekt och kunskap, säger Johan Martinsson chef bransch- och affärsjuridik på Installatörsföretagen.

Årets elsäkerhetsbarometer visar även att kunskapen kring vilken typ av elarbeten man som privatperson får lov att utföra är låg. Många av de privatpersoner som svarat på Elsäkerhetsbarometerns allmänhetsundersökning uppger att de utfört behörighetskrävande arbete på egen hand, som att installera golvvärme eller utomhusbelysning. Samtidigt som över hälften av de svarande medlemsföretagen anser att det är vanligt förekommande med att privatpersoner utfört behörighetskrävande arbete på egen hand.

– Utvecklingen går åt rätt håll, om än långsamt. Elstandarden i svenska hem är relativt god, men trots detta har vi tyvärr en bit kvar innan alla kan känna sig trygga i att elen är rätt installerad så väl hos sig själv som hos grannen, säger Installatörsföretagens elsäkerhetsexpert Joakim Grafström.

I årets elsäkerhetsbarometer finns även några ljuspunkter som att antalet dödsfall på grund av elrelaterade olyckor är fortsatt lågt och att antalet personskador till följd av elolyckor har minskat markant. Men med varningsflagg på nio av tio områden behöver mer göras för att förbättra elsäkerheten i svenska hem.

Den totala elsäkerhetspoängen i årets Elsäkerhetsbarometer blir 56 av 100 möjliga, vilket är en marginell förändring mot fjolårets mätning som hamnade på 55 av 100 möjliga.
Elsäkerhetsbarometern.

Läs mer om Elsäkerhetsbarometern på www.eio.se/elsakerhetsbarometern[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg