Effektiv teknik i Lars fräcka ”garage”

Husdrömmar med effektiv teknik. Lars Wides ombyggda garage rymmer en spännande teknikpark.
Foto av Lars Bärtås

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Lars Wides ombyggda och tv-uppmärksammade ”lastbilsgarage” i Genarp rymmer en minst sagt spännande teknikpark. Blienergiklok.se har varit där och kollat energilösningarna. [/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]I SVT-serien Husdrömmar kunde vi följa byggprojektledaren Lars Wide, som gett sig i kast med att renovera ett gammalt lastbilsgarage i skånska byn Genarp. Lars hade hittat garaget på en mäklarsajt och bestämt sig för att bygga om det till ett exklusivt och originellt bostadshus.
– Jag ville bevara garagets särpräglade industristil och samtidigt skapa en modern bostad med högsta möjliga komfort, berättar Lars Wide.

Lastbilsgaraget, uppfört 1957, rymmer byggnadsdelar från Malmö yllefabrik som revs i början av 1950-talet. Lars Wide har byggt om och tilläggsisolerat garagets tak, väggar och golv, men tegelväggarna invändigt finns kvar liksom några av originalfönstren. Nu i vår ska hela huset stå färdigt, har han bestämt.
– Min plan är jag ska sälja huset. Det är ju rätt speciellt, minst sagt, men det är många som verkar gilla tanken att bo här.

Uppvärmningen styrs från teknikrummet, som Lars Wide inrymt i en del av gäststugan.
Uppvärmningen styrs från teknikrummet, som Lars inrymt i en del av gäststugan.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]Ja, huset är speciellt i många avseenden. Det går inte att ta miste på ”industristilen” som markeras av de råa tegelväggarna, betonggolven, stålbalkarna, fabriksarmaturerna och de reglerbara garageportarna på husets framsida. I kök och hall finns till och med anslutning för tryckluft, ”för att få den rätta garagekänslan”.
– Tryckluft måste naturligtvis finnas i ett garage. Men i det här fallet har jag installerat det som ett praktiskt hjälpmedel i vardagen, till exempel för att blåsa rent sallad och svamp när man lagar mat eller för att städa bort smuts och hundhår, säger Lars som har ständigt sällskap av hundarna Laban och Hobbe.

Lars Wide har lagt mycket tid på att planera husets teknikpark, som rymmer en uppsjö av smarta funktioner för bredband, ljud, belysning, uppvärmning och ventilation. För att säkerställa ett bra inomhusklimat har han installerat ett FTX-ventilationssystem, kombinerat med en AC-anläggning. FTX-aggregatet har kompletterats med ett värmebatteri, som höjer temperaturen på tilluften med en grad.
– Det är en åtgärd som gör att ventilationen upplevs mer behaglig och inte ger ”dragkänsla” i huset.

Lars har byggt in tre stora glaspartier längs gaveln innanför garageportarna. Här har han fått tänka till ordentligt för att säkra att klimatet blir stabilt under hela året.
– Golvvärmesystemets slingor har lagts tätare nedanför gaveln för att kompensera eventuellt kalldrag som kan uppstå under vintern. På sommartid har jag säkrat området med air condition för att kunna kompensera värmestrålningen från glasytorna.

I vardagsrummet har Lars placerat en vattenmantlad kamin, som både ökar mysfaktorn och bidrar till husets uppvärmning.
I vardagsrummet har Lars placerat en vattenmantlad kamin, som både ökar mysfaktorn och bidrar till husets uppvärmning.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]Huset värms upp via ett vattenburet golvvärmesystem, som försörjs av en ackumulatortank med flera anslutna värmekällor: en luftvattenvärmepump, två vattenmantlade kaminer, samt solfångare.
– Jag ville ha ett flexibelt och miljövänligt system med flera tillgängliga värmekällor. Solfångarna bidrar med gratis varmvatten och de vattenmantlade kaminerna ger en mer komfortabel och smartare uppvärmning än vanliga kaminer med strålningsvärme.

Ackumulatortanken och styrsystemet är placerat i ett teknikrum i den intilliggande gäststugan på tomten.
– Det är en praktisk lösning att förlägga panncentralen utanför boningshuset så att det inte stjäl utrymme för boendet, förklarar Lars.

Varmvattnet distribueras via en nedgrävd isolerad kulvert till boningshusets golvvärmesystem. För att säkerställa driften finns en batteribackup som automatiskt går igång ifall det skulle inträffa ett strömavbrott.

Luftvattenvärmepumpen utgör huvudvärmekällan i systemet. Under vintern bidrar de vattenmantlade kaminerna i kök och vardagsrum till värmeförsörjningen och under sommarhalvåret täcker solfångarna på gäststugans tak större delen av varmvattenbehovet. I sista hand finns en elpatron som kan gå in och stötta systemet.
– Värmepumpen går ner i effekt, eller stängs av, när solfångarna eller kaminerna levererar värme. Allt detta sköts automatiskt via styrsystemet och ackumulatortanken så att huset och tappvarmvattnet alltid värms upp så energieffektivt som möjligt, berättar Lars.

Luftvattenvärmepumpar kan ibland upplevas bullriga, vilket Lars också tänkt på. Han har byggt en träram med ett ljudisolerat skydd kring värmepumpen, som står nära tomtgränsen på baksidan av gäststugan.
– Det är viktigt att ta hänsyn till grannarna och undvika allt som kan vara störande när man bygger ett nytt hus, säger Lars.

Lars valde luftvattenvärmepumpen Mitsubishi Subadan som huvudvärmekälla för huset.
Luftvattenvärmepumpen har fått en skyddande plats bakom gäststugan.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”BYGG- & ENERGIFAKTA” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1459778217193{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Lars Wides ombyggda garage

Byggnadsår: (1957) 2013-2016
Byggnadstyp: 1-plan med loft, samt gäststuga.
Boyta: 150 kvm (bottenplan), 67 kvm (loft), 39 kvm (gäststuga).
Grund: murad grund på syll. Invändig platta på 300 mm cellplast.
Stomme: Invändigt originaltegel, Utvändigt Leca Isoblock 350 mm, Bjälklag Trä (Kerto-balkar).
Takbeklädnad: Papp och kupor i plåt.
Fönster: 3-glas isolerade Elite.
Ventilation: Mekanisk FTX-aggregat med AC.
Uppvärmning: luft/vattenvärmepump, solfångare, vattenmantlad kamin och vattenmantlad vedspis.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg