Vintagelampor ersätts med LED-lampor

Glödtrådslampan i vintagestil får inte längre säljas i handeln.

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Dekorativa glödtrådslampor i vintagestil får inte längre produceras och säljas inom EU. Istället får konsumenten välja likartade LED-lampor, som nu finns i handeln. [/vc_column_text][vc_empty_space height=”25px”][vc_column_text]Redan 2009 började utfasningen av glödlampan. Successivt har ineffektiva glödlampor ersatts med lågenergilampor och LED-lampor. Men glödtrådslampan som egentligen är en glödlampa, har på grund av en otydlighet i lagstiftningen betraktats som speciallampa och har därför varit ett undantag från lagkraven. EU-kommissionen har nu gjort ett förtydligande genom en så kallad tilläggsförordning, där det framgår att glödtrådslampor inte är speciallampor utan tvärtom omfattas av gällande lagkrav.

– Nu öppnar de skärpta lagkraven upp för att fler konsumenter kommer att spara energi genom LED-lampor som ger samma varma sken, säger Peter Bennich som är ansvarig för lagstiftningen för belysning på Energimyndigheten.

Glödtrådslamporna, som även kallas vintagelampor och används för att ge ett varmt sken både inomhus och utomhus, fasas nu ut från marknaden från och med den 27 februari 2016. Det innebär att de inte längre får sättas på marknaden. Lampor i lager får däremot säljas ut och lampor som redan används får fortsätta att användas.

Numera finns bra alternativ till glödtrådslampor i form av så kallade filament LED-lampor med ett glödtrådsliknande utseende samt ett svagt varmt sken. Dessa lampor är upp till 40 gånger effektivare men kostar ungefär lika mycket som en glödtrådslampa men håller 10 gånger längre. Konsumenten kan därför spara både energi och pengar genom att byta till LED-lampor utan att ge avkall på det varma skenet. Belysning är ett av de användningsområden som använder mest el och därför är besparingarna för klimat och miljö stora.

– Energieffektivare belysning är ett tydligt exempel på hur vi kan minska vår påverkan på klimatet, samtidigt som den sparar energi och pengar för den enskilde konsumenten, säger Anita Aspegren som är chef för avdelningen för energieffektivisering på Energimyndigheten.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”FAKTA” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1459250190363{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

EU:s Ekodesignkrav

Ekodesign är en ram där krav på energiprestanda ställs på apparater som släpps ut på marknaden, däribland belysning. Energimärkning kompletterar kraven genom att sätta betyg i form av en skala, som för belysning går mellan A++ till E, där A++ innebär bästa energiprestanda. Ekodesign- och energimärkningskrav är viktiga verktyg i EU:s arbete för att uppnå 20 procents minskad energianvändning till år 2020.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg