Stor prisskillnad mellan elavtal

Stora prisskillnader. Se upp för elhandlare med oseriösa elavtal

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:18|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Prisskillnaden mellan de billigaste och dyraste elavtalen kan uppgå till flera tusenlappar. Det visar en ny rapport från Villaägarna.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”25px”][vc_column_text]Hushållets elkostnad kan variera mycket beroende på vilket avtal du väljer. Det allra sämsta avtalet brukar kallas ”anvisningsavtal”, vilket elkunder får som inte aktivt väljer ett annat avtal på marknaden.

– Vårt typhushåll fick en årlig elkostnad på 15 900 kr med det billigaste alternativet och 25 100 kronor med det dyraste, säger Anna Werner, samhällspolitisk analytiker på Villaägarna. Vi tycker inte att man ska få ta ut hur höga priser som helst från dåligt informerade konsumenter. De anvisade avtalen skulle åtminstone ha ett anständigt tak.

Vid Villaägarnas genomgång av Energimarknadsinspektionens (EI) statistik visar det sig att elhandlarnas lagstadgade rapportering till EI är sporadisk. Stora luckor i materialet gör att myndigheten antagligen saknar överblick över marknadens utveckling. Luckorna i EI:s data utgör ca 35 procent av materialet.

De priser som nu studerats är för januari 2014 – mars 2015. Årets rapporter, en för landet och en per elområde, finns här: www.villaagarna.se/Elhandlarrapport2015.

Stora prisskillnader mellan elavtal
Tabellen visar skillnaderna mellan typhushållets årskostnad med bästa och sämsta avtal för respektive avtalstyp. På sista raden visas skillnaden i årskostnad mellan landets billigaste och dyraste avtal. Villaägarnas typhushåll har en säkring på 20 A och en årlig elanvändning på 20 000 kWh.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg