Solcellsägare kan slippa momskrånglet

Momsen bort. Nu blir det enklare att producera egen el med solceller

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Regeringen föreslår att momsplikten tas bort för alla som bedriver en begränsad ekonomisk verksamhet. Därmed minskar till exempel krånglet för villaägare som säljer överskottsel från en solcellsanläggning.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Allt fler husägare skaffar en solcellsanläggning för att producera egen el och minska sina elkostnader i hushållet. Den el som inte förbrukas kan man sälja vidare till ett elbolag. För en liten producent innebär dock elförsäljningen en hel del administration. Bland annat måste man momsregistrera sig hos Skatteverket och årligen redovisa och betala in den moms som försäljningen genererat. Skatteintäkterna för detta är mycket marginella och har i princip ätits upp av kostnaderna för byråkratin.

Regeringen vill nu ändra regelverket och har därför skickat ut ett förslag på remiss om att små näringsidkare som har en lägre omsättning än 30.000 kronor per år ska momsbefrias. Om förslaget går igenom kommer den nya regeln att gälla från och med 1 januari 2017. Regeringen uppskattar att cirka 280 000 företag och föreningar berörs av förslaget.

Flera branschaktörer ställer sig positiva till regeringens initiativ. Johan Lindahl, talesperson för Svensk Solenergi, ger följande kommentar:

– Det är ett glädjande besked för branschen. Den föreslagna gränsen innebär att i princip inga privata solcellsägare kommer att behöva momsregistrera sig eftersom en typisk villaanläggning på 5 kW i allmänhet genererar knappt 5 000 kWh per år. De flesta elbolag erbjuder i dagsläget en ersättning för överskottsel motsvarande Nord Pools spotpris, cirka 20 öre per kWh och om mot förmodan att all el skulle säljas ger det en omsättning på 1 000 kronor.

Vissa elbolag erbjuder en högre ersättning, och räknar man med en ersättning på en krona per kWh blir det möjligt att sälja 30 000 kWh utan att behöva momsregistrera sig. Med antagandet att hälften av den producerade solelen självkonsumeras motsvarar 30 000 kWh den ungefärliga årliga överskottsproduktionen från en 66 kW stor solcellsanläggning.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg