Rikard sparar el med stabil jordvärme

Rikard Willman har bytt ut värmesystemet i sitt hus, från dyr elvärme till billig jordvärme
Foto av Lars Bärtås

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Från direktverkande el till vattenburen uppvärmning med jordvärme. Rikard Willman och hans familj har både fått lägre energikostnader och betydligt bättre komfort sedan de bytte värmesystemet i sin 70-talsvilla.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Bor man i ett äldre hus får man räkna med en del ”energijobb”. Det vet Rikard och Thomasin Willman. För tolv år sedan flyttade de till en liten by utanför Lund. Deras villa, som tidigare ägts av Thomasins föräldrar, var uppförd i slutet av 1970-talet: en period då nästan alla nybyggda småhus värmdes med el.
I Rikards och Thomasins villa fanns ett system med elvärmeslingor i taket.
Takvärmen fungerade relativt bra även när vi flyttade in, men det blev dyra elräkningar under vintern. Vi började också märka att vissa värmeelement slutat fungera. Troligtvis var det så att mössen börjat gnaga på slingorna inne i bjälklaget.

Rikard och Thomasin bestämde sig snabbt sig för att skaffa en luft/luftvärmepump som komplement till elvärmen.
– Värmepumpen fungerade inte så bra som vi hade trott. Dels tyckte vi att fläkten bullrade för mycket och dels var det svårt att få bra spridning på värmen då vi har många små rum i huset.

Rikard håller numera koll på uppvärmningen via Thermia online, en app i sin smartphone.
Rikard håller numera koll på uppvärmningen via en app i sin smartphone.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]I vardagsrummet står en gammal järnkamin som familjen började ta i bruk. Under den perioden installerade Rikard ett system med termostatstyrda fläktar, så kallade värmeförflyttare, för att sprida brasvärmen upp till övervåningen. Utgifterna för att köpa in ved uppgick till cirka 8000 kronor om året.
– I längden blev det ohållbart att hålla på med eldning och hantering av veden. Under vinterhalvåret fick vi stiga upp tidigt varje morgon och tända en brasa för att få upp värmen i huset, samtidigt som vi fick förbereda en ny omgång ved för kvällen.

Efter närmare tio års experimenterande insåg familjen att det behövdes en mer varaktig lösning. Rikard började titta på alternativet med vattenburen uppvärmning som möjliggör större flexibilitet och lägre driftskostnader än direktverkande el.
– Vi övervägde att installera en biobränsleanläggning i kombination med en ackumulatortank. Men av praktiska skäl kändes det enklare att investera i någon typ av värmepump.

Rikard fick kontakt med ett värmepumpsföretag, som var inbjuden att hålla en föreläsning i byn. Detta följdes upp av ett hembesök där Rikard och representanten för företaget diskuterade lämpliga värmelösningar för villan.

– Valet stod mellan en luftvattenvärmepump och en jordvärmepump. Det första alternativet skulle bli något billigare, men å andra sidan har vi bra förutsättningar för jordvärme i vår hästhage nedanför huset, och dessutom blir det mindre ljud med en sådan pump.

Efter att ha inhämtat referenser från företaget och gjort ytterligare research beställde familjen en totalentreprenad, som inkluderade grävarbete, rörläggning och installation av värmepump och radiatorer.

Plöjning för jordvärme
Plöjning för jordvärme. En kollektorslang på 450 meter används för att värma familjen Willmans hus.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]Konverteringen av värmesystemet startade i januari 2014 med nedplöjning av ytjordvärmeslangen, sammanlagt 450 meter. För att garantera att värmeutbytet räcker för husets framtida behov valde man att överdimensionera systemet med ungefär 20 procent.
– Arbetet tog knappt två dagar. Jag hade räknat med hagen skulle se eländig ut efter ingreppet, men spåren efter plöjningen försvann förvånsvärt snabbt.

Rörläggningen i huset var arbetsmässigt mer omfattande. Merparten av ledningarna som går ut till rummens element löper via kryputrymmena i taket. Sammanlagt har 13 radiatorer installerats för att täcka husets värmebehov.
– Vi fick rådet att välja radiatorer med dubbla paneler som ger högre värmeavgivning jämfört med enkla paneler. Fördelen med detta är att man kan sänka framledningstemperaturen i systemet, så att värmepumpen inte behöver jobba i onödan.

Värmepumpen är på 10 kW och har en inbyggd elpatron för att stödvärma huset under vintertid. Men denna funktion har knappt behövts, framhåller Rikard.
– Under 2015 behöves huset bara stödvärmas vid ett fåtal tillfällen, omkring 10 timmar totalt.

Genom att justera pumpens värmekurvor i förhållande till ute- och innetemperatur har Rikard lyckats effektivisera uppvärmningen ytterligare ett litet snäpp. Han har också möjlighet att övervaka och styra värmepumpen från distans, via en app i mobilen.
– Appen ger all nödvändig information om värmepumpens status, temperatur och energiförbrukning. Jag vill kunna hålla koll på systemet, så den tjänsten passar mig perfekt.

Konverteringen av värmesystemet har sänkt de årliga energikostnaderna rejält, konstaterar Rikard.
– Tidigare hade vi en förbrukning på omkring 29 000 kilowattimmar om året. Idag är vi nere på omkring 13 000 kilowattimmar, inklusive hushållselen.

Men den nya uppvärmningen har också gett andra resultat, som inte märks i plånboken.
– Vi har fått ett betydligt jämnare och behagligare klimat i hela huset. Tidigare var det så pass illa att min son önskade sig ”ett värmeelement i julklapp”. Man kan nog säga att vi fixat den julklappen på ett klokt sätt.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”ENERGIFAKTA” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1457112165372{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Willmans villa

Läge: 1,5-plansvilla utanför Lund
Byggår: 1978-79. Inflyttning 2005.
Konstruktion: Trähus med betongplatta och tegelfasad.
Boendeyta: 170 kvm.
Hushåll: 2 vuxna och 3 barn.
Nuvarande energiförbrukning (efter konvertering): ca 13 000 kWh/år, inkl hushållsel.
Totalkostnad för värmesystemet (markarbete, värmepump och radiatorer): 236 600 kr. Efter ROT-avdrag: 210 000 kr.

[/vc_column_text][vc_text_separator title=”LEVERANTÖRSFAKTA” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1457112197765{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text css=”.vc_custom_1457112210723{background-color: #a4f2ef !important;}”]

Willmans värmesystem:

Totalentreprenaden har utförts av Värmepumpcenter Rotek Malmö AB.
Värmesystemet baseras på ytjordvärme med värmepump Thermia Diplomat, G3, 10 kW.
Värmepumpen rymmer en hetgasväxlare, s k HGW-teknik, som effektiviserar varmvattenuppvärmningen, samtidigt som årsvärmefaktorn höjs.
Med tillbehöret Thermia Online kan värmepumpen övervakas och styras på distans, via en mobilapp.
Kontakta Rotek för mer information: www.rotek.se

[/vc_column_text][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg