Heta kaminer på Villamässan

Kaminer. Designad murspis
Foto av Lars Bärtås

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Under vår rundvandring på Stora Villamässan i Malmö passade vi på att spana in de senaste modellerna av ved- och pelletskaminer. Vår slutsats: design är lika viktigt som funktion.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”25px”][vc_column_text]Dagens kaminer är generellt mer energieffektiva och miljövänliga än gårdagens modeller. Men tekniska fakta om värmeeffekt och förbränningsteknik är inte lika attraherande som anblicken av flammande lågor. Utbudet på Villamässan vittnar om att kaminer inte bara är en energibesparande värmekälla utan i högsta grad ett attraktivt blickfång i det personliga hemmet.

Den nya murspisen ”Osaka” från Nordpeis är ett tydligt exempel. Spisen, som är tillverkad i lättbetong, har en smäcker rektangulär form med glasluckor på både fram- och baksida. Värmeeffekten är 4-8 kW och vikten 291 kg.
Murspisen Osaka, Nordpeis
– Spisen är anpassad för att kunna stå fritt i rummet eller fungera som en avskärmande möbel i en mellanvägg, så att du kan se elden från två olika rum. Du kan också välja att kakla eller måla spisen, helt enligt din egen smak, berättar Mattias Johansson på Nordpeis

Den bastanta braskaminen ”Lotus Jubilee 35” är en annan produktnyhet. Kaminen har en rejält tilltagen brännkammare, skärmen på baksidan är klädd i gjutjärn och på fronten finns en stor glaslucka som ger full insyn i eldstaden. Effekten är 4-10 kW och verkningsgraden 82 procent.
Braskamin Lotus Jubilee 35
– Kaminen uppfyller både önskemålet om snygg design och optimal uppvärmning. En stor fördel är att värmestrålningen avges långsamt och inte med så hög temperatur, till skillnad från många lättare kaminer som sprutar ut värmen tills du får en bastueffekt i rummet, säger Jens Fredrik Hellsten på Lotus Heating Systems.

I avdelningen för pelletkaminer hittar vi en ny italiensk modell, ”Elise 3”, som säljs av Eurofire. Kaminen har ett yttre hölje av ljus komposit, kallat ”akrylsten”. Det inbyggda pelletförrådet rymmer 35-40 liter, vilket räcker för 16-36 timmars eldning, beroende på hur hög temperatur man ställer in.
Pelletskamin Elise 3
– Fördelen med pelletkaminen är att den sköter sig själv och att du slipper fylla på bränsle med jämna mellanrum. Ska du resa bort över helgen kan du ställa kaminen på underhållsvärme, vilket både är praktiskt och energiklokt, säger Axel Sjöström på Eurofire.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg