Så fungerar energiklassning av bostäder

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Sedan 2014 används en ny klassificering för att jämföra vilken energiprestanda olika bostäder har. Här berättar vi mer om vad energiklassning innebär.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]För tio år sedan infördes en lag om att alla bostäder som säljseller hyrs ut  ska energideklareras. Syftet var att främja energibesparingar i bebyggelsen och göra det lättare för bostadsköpare att se hur hög energianvändning bostaden har.

Lagen om energideklarationer har dock varit omdebatterad och stundvis hårt kritiserad. Ett flertal experter har menat att deklarationerna mest fungerat som en byråkratisk pålaga med tveksam nytta för konsumenterna. Kritiken har lett till att Boverket i januari 2014 införde ett tydligare sätt att energiklassa byggnader. Energiklassningen följer nu samma modell som när du köper vitvaror och TV-apparater, nämligen en färgad skala från A till G. Det innebär att du enkelt kan jämföra energiprestandan (och de förväntade driftskostnaderna) när du ska köpa en bostad.

Så fungerar energiklassningen

Energiklass A står för en låg energianvändning och G för en hög. En byggnad som har en energianvändning som motsvarar det krav som ställs på ett nybyggt hus idag får klass C. Det innebär att de flesta hus som säljs oftast ligger inom graderingen C till G. Många äldre hus har till exempel energiklass E.
Obs! Hus som energideklarerats enligt det tidigare systemet övergår inte automatiskt till den nya graderingen. Du kan alltså få se energideklarationer som saknar energiklass.

Så här beräknas energiklassningen av bostäder:
EP = Energiprestanda för den aktuella byggnaden
≤ = mindre än eller lika med
> = mer än

A = EP är ≤ 50 procent av kravet för en ny byggnad.

B = EP är > 50 – ≤ 75 procent av kravet för en ny byggnad.

C = EP är > 75 – ≤ 100 procent kravet för en ny byggnad.

D = EP är > 100 – ≤ 135 procent av kravet för en ny byggnad.

E = EP är > 135 – ≤ 180 procent av kravet för en ny byggnad.

F = EP är > 180 – ≤ 235 procent av kravet för en ny byggnad.

G = EP är > 235 procent av kravet för en ny byggnad

Obs! Klassningen bygger på en beräkning och ska inte ses som någon garanterad energianvändning, utan som ett ungefärligt värde och en hjälp för dig att enklare kunna jämföra olika typer av bostäder.

Frågor & svar om energideklarationer

Vem gör en energideklaration och när ska den göras?

Ska du sälja eller hyra ut en bostad måste du, som fastighetsägare, anlita en certifierad energiexpert som utför energideklarationen. Har du byggt ett nytt hus måste energideklarering utföras senast två år från det att det att huset tagits i bruk.

Vad ska energideklarationen innehålla?

Energideklarationen innehåller bland annat uppgifter om den uppvärmda arean i huset, kallad Atemp. energianvändning för uppvärmning, komfortkyla, tappvarmvatten och byggnadens fastighetsel. Eventuella åtgärdsförslag kan också ingå, om energiexperten har föreslagit sådana.

Deklarationen innehåller även andra uppgifter, till exempel om värme- och ventilationssystemet i byggnaden.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”FAKTA” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1455577744588{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Dessa aktörer ansvarar för energideklarationen

  • Boverket: skriver regler om energideklarationerna och är också tillsynsmyndighet.
  • Energiexperter: Energideklarationen utförs av en oberoende certifierad energiexpert. Sök efter energiexperter via Boverkets databas
  • Swedac prövar och godkänner den person som vill bli certifierad energiexpert.
[/vc_column_text][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg