Giraff laddar elbilar i Malmö

Elbilsstationen "Giraffe 2.0" är placerad i Västra Hamnen, Malmö
Foto av Innoventum

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]En laddstation för elbilar som drivs med sol- och vindkraft – och dessutom ser ut som en giraff. Malmöföretaget Innoventum tar nya grepp inom småskalig elproduktion.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Elbilsförare i Malmö kan numera ladda sina fordon gratis under en tolv meter hög ”giraff”, placerad vid inloppet till Västra Hamnen. Giraffen består av 24 solcellspaneler, i kombination med en skotsktillverkad vindturbin. Mellan giraffens fyra träben ryms en laddstation med plats för två normalstora elbilar.

Det iögonfallande hybridsystemet har utvecklats av det Malmöbaserade företaget Innoventum, som tidigare även lanserat småskaliga vindkraftverk med konstfullt utformade trätorn.
– Kraftverken är designade för att producera el på ett resurseffektivt sätt, men tjänar även ett pedagogiskt syfte för att synliggöra nyttan med förnybara material och energikällor, förklarar företagets vd Sigvald Harryson.

Innoventum har anlitat SP, Sveriges Tekniska forskningsinstitut, för att testa hållfasthet och ljudnivåer i kraftverket och för att mäta solcellssystemets och vindkraftverkets prestanda. Sammantaget ska alla data bilda underlag för en konsumentmärkning, enligt IEA Winds rekommendation (IEC 61400-2: 2013).
– Konsumentmärkningen är viktig för kunderna men även för vårt eget varumärke, då vi vet att det förekommit en del undermåliga produkter på marknaden, i synnerhet när det gäller småskaliga vindkraftverk. Detta är också ett skäl till att vi valt att redovisa SP:s mätuppgifter på en webbsida som är tillgänglig för alla, säger Sigvald Harryson.

InnoVentum räknar med att elbilsstationen med sin vindturbin (3,5 kW) och solceller (6 kWp) producerar omkring 14 000-15 000 kWh om året. Företaget håller nu på att lansera produkten både i Sverige och utomlands.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”FAKTA” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1455114190010{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Giraffe 2.0

Elbilsstationen i Västra Hamnen är en Chargestorm CSR100 dubbelsnabbladdare med 22 kW laddeffekt, det vill säga en elbil med 20kWh batteri kan laddas på 20 minuter.

Mer fakta om ”Giraffe 2.0” finns på: www.innoventum.se.
SP:s mätdata från stationen finns tillgängliga på: http://giraffe.forskningsdata.se/

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”30px”][vc_column_text]

Laddning av elbilar

Det pågår en kontinuerlig utbyggnad av laddstationer runt om i Sverige. För närvarande (februari 2016) finns omkring 1600 registrerade laddpunkter, enligt databasen laddinfra.se.
Antalet laddbara fordon uppgår (februari 2016) till drygt 16 000, varav ungefär 40 procent är rena elbilar.

De flesta laddstationer baseras på växelströmsladdning enligt den europeiska standarden Typ 2. Effekten kan variera från 3,7 kW per laddpunkt (motsvarande ca 2 mil/h), till 7,4 eller 22 kW effekt (4-14 mil/h). Drygt var tredje laddpunkt är uppkopplad, och kan då skicka realtidsstatus direkt till karttjänster genom databasen.
En mindre del av laddstationerna erbjuder snabbladdning med likström (Chademo och CCS/Combo), samt trefas: (AC 43 kW).
Bilmärket Tesla har en egen laddstandard, Superscharger, med en effekt på 135 kW likström i den senaste modellen.

Chademo (likström) används bl a för: Mitsubishi i-MiEV och Outlander, Citroen C-Zero, Peugeot I-ON, Nissan Leaf.

CCS (likström) används bl a för: Volkswagen E-up! och E-Golf, BMW i3.
AC 43 kW (trefas) används bl a för: Renault ZOE och Tesla Model S.

Mer information om laddstationer/laddstandarder finns i databasen Laddinfra.se och på uppladdning.nu.

[/vc_column_text][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg