Forskare räknar med fortsatt prisfall på solceller

Momsen bort. Nu blir det enklare att producera egen el med solceller

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Priset på solceller har fallit med i snitt 10 procent per år. Och prisfallet lär fortsätta, tror forskare på Oxford universitet.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Enligt den nya forskningsstudien, som publicerats i den ledande innovationstidskriften Research Policy, så kan priset för solcellsmoduler pressas till mindre än en fjärdedel av dagens fram till år 2030. Priset på solceller har hittills fallit med i snitt 10 procent per år och följt det som kallas en generaliserad form av Moores lag – liknande den för datorteknik.

– Utvecklingen för det faktiska elpriset från solceller är betydligt svårare att förutse. Det beror på många fler faktorer. Vi arbetar med att undersöka det just nu, berättar studiens ena författare, Doyne Farmer vid University of Oxford.

Den grova trenden för priset på solel är emellertid, enligt Farmer, sannolikt likartad den som för solcellsmoduler. Till skillnad från utvecklingen för konkurrerande, icke-förnybara energislag.

I solrikare delar av världen, som Chile, Arabvärlden och sydvästra USA, är solel redan idag bland de billigaste energislagen. Priset på kärnkraftsel har istället stigit stadigt de senaste 30 åren. Priset på kolel varierar med kolpriset. Men trots fluktuationer har det hållit sig relativt konstant över längre tid.

– Även om man inte kan dra några långtgående slutsatser av vår studie så skulle jag säga att solel högst sannolikt är billigare än kärnkraft också i Europa innan 2025. Och jag skulle vara mycket överraskad om det inte är billigare än kol i Europa innan 2035, säger Farmer.

Har Farmer rätt så skulle solel kunna stå för en avsevärd andel av världens elförsörjning redan inom 15 år.

Källa: SVT Nyheter

.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg