Energiklok gård med byggnadsvård!

Foto av Lars Bärtås

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Sophie och Mats har använt traditionella material för att återskapa karaktären på sin småländska gård. Samtidigt har de förbättrat energianvändningen med häpnadsväckande resultat![/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Det har gått sex år sedan Sophie Dahre och Mats Karlsson köpte gården i småländska Traryd. Boningshuset, byggt 1909, liknade då mest en nedgången 1970-talsvilla med tilläggsisolerad tegelfasad och inmonterade perspektivfönster. Inne i huset doldes golvtiljorna av plastmattor och dörrarna var klädda med masonitskivor. Dessutom var utbyggnaden på gaveln angripen av mögel.

– Vi fäste oss vid helt andra detaljer, till exempel de vackert snidade takfötterna som antydde att huset hade en betydligt bättre kvalitet än det som syntes på ytan.

Idag har huset återfått sin historiska prägel och bjuder på en nostalgisk anblick med skurgolv, pärlspont, allmogemöbler och dörrar med björkådring.

– Byggnadsvård handlar mycket om att få tag i rätt material som stämmer med husets ursprung. Ibland har man tur och hittar originalfönstren undanstuvade på vinden, i annat fall får man söka bland annonser på nätet. Förr eller senare hittar man det man vill ha, säger Sophie.

Sophie och Mats har byggt om köket i lantlig stil.
Sophie och Mats har byggt om köket i lantlig stil.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]Byggnadsvård är en sak. Men går det verkligen att förena med modern boendekomfort och effektiv energianvändning? Jodå, Sophie och Mats har efter renoveringen haft en energiförbrukning kring 11 000-12 000 kilowattimmar om året, inklusive värme och el. Ett sådant resultat ter sig häpnadsväckande även för en upprustad gård.

– Vi testade en tjänst på Energimyndighetens hemsida där man kan jämföra sin energiförbrukning med liknande hus. Men när vi fyllt i alla uppgifter undrade programmet om vi skrivit fel. Värdena verkade osannolikt låga!

Huset har boyta på 185 kvadratmeter som värms upp med en effektiv jordvärmepump. Under vinterhalvåret kompletterar familjen uppvärmningen med en gammaldags gjutjärnskamin i vardagsrummet. I övrigt rymmer inte huset några ovanliga energilösningar.

”De traditionella metoderna har minskat energiläckagen, jämfört med hur det var tidigare.”

– Vi har tilläggsisolerat vinden med 30 centimeter cellulosaisolering och fyllt på med sågspån i golvet på bottenvåningen. Däremot har vi ingen tilläggsisolering i fasaden, den rev vi bort med fasadteglet.

Istället för fasadisolering har Sophie och Mats tätat ytterväggarna omsorgsfullt med vindpapp. De har också ersatt de tidigare treglasfönstren med gamla originalfönster av enkelglas och lös innerbåge. Kring fönstren och ytterdörrarna har de förstärkt tätningen med lindrev.

– De traditionella metoderna har minskat energiläckagen, jämfört med hur det var tidigare. Gör man en noggrann vindtätning behöver man inte fylla väggarna med otympligt isolermaterial, säger Sophie.

Lästips! Följ Sophies och Mats blogg om sin gård ”Södergården”

Text: Lars Bärtås[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”Energifakta ” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1456157200391{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Södergården

Hushåll: Sophie, Mats och barnen Anton och Maja
Läge: Traryd i Småland.
Husfakta: Boningshus, byggt 1909, med 185 kvm boyta på 1,5 plan, samt kringbyggnader: stuga, stall, loge, jordkällare och förråd.
Uppvärmning: Ytjordvärmepump, 10 kW, samt vedkamin.
Energikloka åtgärder: Tilläggsisolering av vindsutrymme och golv. Vindtätning av ytterväggar. Drevning kring fönster och dörrar. Enbart naturmaterial har använts för isolering
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg