Elåret 2015: ökad produktion, mindre konsumtion

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Förra året blev ännu ett år med hög elproduktion. Bland annat har vindkraften ökat till rekordnivå. Samtidigt minskade elkonsumtionen i landet, visar statistik från Energimyndigheten.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Den samlade svenska elproduktionen steg i fjol till 158 TWh (terawattimmar), den näst högsta som uppmätts hittills. Rekordet är från 2012.

Vattenkraften är det kraftslag som producerade mest el och stod för 47 procent av Sveriges elproduktion under året.

– Vattenkraften producerade hela 74 TWh tack vare hög tillrinning och god tillgång på vatten. Det är 10 TWh mer än under 2014 vilket visar på vilka naturliga skillnader det kan vara mellan åren, säger Anna Andersson vid Energimyndighetens analysavdelning.

Kärnkraften producerade 54 TWh under 2015, vilket är 13 procent lägre än under 2014. Anledningen är att flera reaktorer hade långa revisioner under året. Kärnkraft stod därmed för 34 procent av Sveriges elproduktion.

Vindkraften slog åter nytt produktionsrekord med 16,6 TWh och stod för 10 procent av den totala elproduktionen. Det är nästan 45 procent högre än under år 2014. December bjöd på en del stormar och var den månad då vindkraftverken producerade mest el.

Den bränslebaserade elproduktionen var drygt 13 TWh vilket är något mer än året innan.

Den totala användningen av el, inklusive förluster vid överföring, var 136 TWh år 2015. Det är den näst lägsta elanvändningen under 2000-talet och endast något mer än under 2014 då den var som lägst.

Drygt hälften av elen, 69 TWh, används inom sektorn Bostäder och service vilket är något lägre än under 2014. En bidragande orsak till den låga elanvändningen är att 2015 var ett mycket varmt år vilket ger ett minskat uppvärmningsbehov. Globalt sett var 2015 det varmaste året någonsin och för Sverige var året ett av de varmaste.

Källa: Energimyndigheten[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg