”Beprövad teknik ger 30 procents lägre energikostnader”

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Komplicerade byggmetoder och energisystem leder till onödigt höga kostnader och kan också öka risken för hälsoproblem. Det hävdas i en forskningsrapport från Örebro universitet och Karolinska institutet.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]I rapporten riktar författarna Christer Harrysson (Örebro universitet) och Glenn Welander (Karolinska Institutet) svidande kritik mot de bygg- och energilösningar som idag förespråkas av myndigheter, branschföretag och ”samhälleligt avlönade experter”.

– Man backar upp användningen av nya oprövade och komplicerade byggmetoder och energisystem. Många nybyggda hus drar också betydligt mer energi än hus byggda med beprövade material och teknik. En vanlig följd blir byggskador och innemiljöproblem som det kostar stora pengar att rätta till, säger Christer Harrysson.

 

Rapportförfattarna är till exempel kritiska mot så kallade passivhus, som de anser är alltför dyra och komplicerade att bygga. Man är även kritiska mot trenden att installera golvvärme och stora glasytor i småhus.

– Golvvärme är ett energitrögt system som tar tid för värmen att nå ut i rummen. Stora perspektivfönster ser trevliga ut men passar inte alls i vårt nordliga klimat. Följden blir för mycket solinstrålning på sommaren samt energislöseri, drag och för kallt på vintern.

Kunskaper om hur man bygger bättre och billigare finns, men används inte i tillräcklig utsträckning, menar författarna. I rapporten ges förslag på beprövade metoder, som kan minska energianvändningen i småhus med 30 procent. Till exempel:

  • Frånluftsventilation, vattenburen värme i radiatorer samt frånluftsvärmepump för byggnadsuppvärmning och varmvatten.
  • Noggrann injustering av värme- och ventilationssystem, samt ”måttlig” isolering (300 mm isolering typ mineralull i väggar, 500 mm i tak och 300 mm i golv).
  • Begränsade fönsterytor med U-värden runt 1,0 W/m2 (”inte de populära stora skyltfönstren”).

Läs mer om forskningsrapporten:

Harrysson, C & Welander, G (2014). Varför svårt att spara energi i småhus trots att det går? Beprövad och lättskött teknik ger lägst energianvändning och bäst innemiljö. Örebro universitet och Karolinska Institutet.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg