Bättre för elbilar i Norge än i Sverige

Foto av Lars Bärtås

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Den politiska ambitionen att öka antalet elbilar skiljer sig mycket åt mellan olika länder, visar en ny forskarrapport. Norge är ett av de länder som kommit längst, medan Sverige hamnat rejält på efterkälken.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]En jämförelse av situationen i åtta länder har gjorts av forskare vid Blekinge tekniska högskola, BTH, i samarbete med forskare vid Köpenhamns Handelshögskola och företaget InnoVentum. Erkända föregångsländer som Norge, Nederländerna och Kina har ingått i studien, liksom mera avvaktande länder som Sverige, Tyskland, Frankrike, Storbritannien och Danmark.

Kina är i dag det land som har snabbast tillväxt av elbilar i världen – och även starkast tillväxt av arbetstillfällen inom elbilstillverkning.
Av de sju undersökta europeiska länderna har Norge den mest offensiva politiken för att gynna elbilar. Den typ av åtgärder som används är till exempel statliga subventioner, momsrabatter och tillgång till buss- och taxifiler.

Sverige är desto sämre på att skapa incitament för elbilsfordon och hamnar i den jämförande studien på en jumboplats.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg