Rusta dig för strömavbrott i vinter

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Har du en plan för hur du ska agera vid ett strömavbrott i hemmet? Här tipsar vi om olika hjälpmedel som du kan använda när den ordinarie el- och värmeförsörjningen slås ut. [/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]De flesta av oss är vana vid att el och uppvärmning alltid fungerar i bostaden. Men även om leverenssäkerheten i elnätet blivit allt bättre, inträffar det årligen strömavbrott både på landsbygden och i städerna.
– Under vintertid kan ett långvarigt elavbrott få allvarliga konsekvenser om du inte är förberedd, särskilt om du bor i ett äldre hus som inte är så välisolerat, säger Tony Abaji på Energimyndigheten.

Oavsett vilka behov du har är det klokt att ha ett ”strömavbrotts-kit” lätt till hands.
– Filtar, facklampor, ljus, ett spritkök och en batteriradio tillhör nödvändigheterna som alla bör ha. Dessutom är det bra att ha alternativa strömkällor för att kunna ladda mobiler och datorer.

Nästa steg är att bedöma vad som behöver driftsättas och vilka hjälpmedel som är lämpliga att använda när den ordinarie elförsörjningen är borta. Det kan till exempel vara klokt att investera i någon typ av nödströmsutrustning.
– I vissa fall är det värt att investera i ett reservelverk, till exempel om du är väldigt beroende av elförsörjning och bor på en plats där risken för strömavbrott är stor. Ta hjälp av en erfaren försäljare så att du köper ett reservelverk som är gjort för det du ska använda det till, tipsar Tony Abaji.

Batterilagring kan fungera som ett komplement eller rentav som ersättning för ett reservelverk. Tekniken är på stark frammarsch och batterierna blir mer slimmade och rymmer högre kapacitet.
– Batteritekniken är fortfarande relativt dyr och kräver elteknisk kompetens för att hantera. Men på sikt kommer det nog, i kombination med solcellspaneler, bli ett viktigt komplement till den ordinarie elförsörjningen i många hus, säger Tony Abaji.

Exempel på hjälpmedel vid strömavbrott

Ficklampa är en nödvändighet vid strömavbrott.
Ficklampa är en nödvändighet vid strömavbrott.

Strömavbrotts-paket
Filtar, stearinljus, ficklampa, solcellsdrivna lampor/laddare, extra batterier, radio (batteridriven), sprit- eller gasolkök, ev. gasolkamin, konserver och torr mat, vattenkärl, sovsäck, första hjälpen-kit.
Tänk på att följa nyhetsmeddelanden i radion och håll kontakt med dina grannar.

Nödströmspaket
Nödströmspaket

Nödströmsutrustning
Nödströmsutrustningen består i regel av en omvandlare (inverter) som omvandlar ett vanligt blybatteris 12 volt likspänning till 230 volt växelspänning och som i begränsad omfattning kan ersätta elnätet vid elavbrott. Utrustningen kan till exempel driva en cirkulationspump, vattenpump, kyl och frys.
Enklast är att köpa ett färdigt nödströmspaket, där det brukar ingå omformare, tillslagsautomatik och automatisk batteriladdare. Själva batteriet brukar man köpa separat.
Prisnivå: Omvandlare: 2 000-3 000 kr. Nödströmspaket: 4 000-8 000 kr, beroende på effektbehov.

UPS
UPS

UPS
UPS (Uninterupted Power Supply) består av ett med inbyggt batteri som kopplas mellan eluttaget och de apparater man vill säkra om strömmen går. I vanliga fall används UPS för att skydda datorer och servrar, men det går även att ansluta till annan apparatur.
Prisnivå: Batteriet säljs i datorbutiker, från 1 500 kr och uppåt.

Powerbank laddar mobil och surfplattor.
Powerbank laddar mobil och surfplattor.

Powerbank
Powerbank är ett separat batteri som du kan ladda mobiler och surfplattor med. Välj gärna ett större batteri som klarar flera laddningar.
Prisnivå: 300-500 kr.

Solcellspaket inkl. fritidsbatteri
Solcellspaket inkl. fritidsbatteri

Solcellssystem
Solcellspaneler, i kombination med fritidsbatterier, ger möjlighet att lagra el för strömförsörjning. Detta system används vanligtvis i fritidshus som inte är anslutna till elnätet, men kan även fungera som en effektreserv i ett nätanslutet hus där elförsörjningen är instabil.
Prisnivå: Ett litet solcellspaket kring 150-200 watt, inklusive laddningsregulator, batteri och en växelriktare kostar omkring 10 000 kr.

Reservelverk
Reservelverk

Reservelverk
Ett reservelverk består i princip av en förbränningsmotor och en generator. Motorn i de mindre reservelverken är ofta en bensinmotor, liknande den som sitter på en gräsklippare. Generatorn producerar 230 volts växelspänning, precis som husets ordinarie elnät. Det finns även större, 400 volts reservelverk som kan kopplas till en traktor eller som drivs av en egen, kraftfull motor. De större reservelverken ger tillräckligt hög effekt för att driva rena elvärmesystem. Ett mindre reservelverk, som kan säkerställa funktionen hos några nyckelkomponenter i värmesystemet.
Prisnivå: Mindre elverk med en effekt på 1000-3000 watt kostar omkring 3500-6000 kr. Det finns även företag som erbjuder uthyrning av elverk. Sök på ”Hyra elverk”.
Tänk på! Reservelverk ska alltid ha förberedda inkopplingspunkter, antingen genom en inkopplingshandske i husets elsystem eller genom att elberoende utrustning kopplas in med stickpropp.

Läs mer råd om strömavbrott och utrustning på Energimyndighetens hemsida.

Text: Lars Bärtås[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg