Kent kapar elkostnaderna i 70-talsvillan

Kent Jansson har sänkt elkostnaderna rejält i 70-talsvillan.

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Kent Jansson hämtar energi från egenbyggda solfångare och tillvaratar spillvärme med fläktar. Hans 70-talsvilla har numera en förbrukning som motsvarar ett modernt lågenergihus. [/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Årsförbrukningen på 20 000 kilowattimmar har blivit knappt 9000 kilowattimmar sedan Kent Jansson och hans fru flyttade in i 70-talsvillan i Rimbo. Under de fjorton år som paret bott i villan har Kent ägnat sig åt ombyggnation och energirenovering.
– Man kan väl säga att jag är en typisk ”hemmafixare” med stort intresse för energilösningar, säger Kent.

Intresset väcktes för många år sedan när han bodde i lägenhet och var engagerad i styrelsen hos sin bostadsrättsförening. Föreningens 108 lägenheter slukade 1400 megawattimmar om året, ett dyrt faktum som tvingade fram ett omfattande åtgärdsprogram där fastigheterna tilläggsisolerades och försågs med effektivare uppvärmning.
– Projektet gick så bra att vi lyckades halvera förbrukningen i fastigheterna.

I Kents egen villa har energieffektiviseringen skett stegvis. Det började med att han tilläggsisolerade vinden. Därefter tog han itu med husets tvåglasfönster som renoverades och förstärktes med energiglas.
– Det kostade 1000 kronor styck, vilket blev betydligt billigare än att byta varje fönster.

För att sänka energinotan ytterligare och förbättra komforten har Kent tilläggsisolerat vardagsrumsgolvet med ett skikt av cellplast, som gjort golvet varmare och behagligare att gå på. Verandan har glasats in samtidigt som verandadörren isolerats, vilket minskat värmeförlusterna och problemet med kallras i angränsande rum.

”Energiglasen kostade 1000 kronor styck, vilket blev betydligt billigare än att byta varje fönster.”

Kent har även investerat i en ny ytterdörr och ska nu även byta dörren till tvättstugan, som varit en riktig energitjuv.
– Jag undersökte huset med en värmekamera en kall vinterdag och upptäckte då att dörren lyste alldeles rött, vilket tydligt avslöjade hur stort energiläckaget var.

Värmesystemet i Kents villa baseras, i likhet med många 70-talsvillor, på direktverkande el. Men i stort sett klarar han hela uppvärmningsbehovet med en luft/luftvärmepump som sitter bra placerad i enplansvillans öppna planlösning. Under kalla vinterdagar tar han hjälp av en braskamin som kompletterats med en insats som både spar ved och effektiviserar uppvärmningen. Med hjälp av två fläktar sprids värmen dels ut i vardagsrummet och dels in i sovrummet, via en genomföring i väggen.

Kents egenbyggda solfångare på södergaveln.
Kents egenbyggda solfångare på södergaveln.

Kent har även installerat en fläkt i sin tvättstuga som pytsar ut värme till vardagsrummet. I tvättstugan står en ackumulatortank som är kopplad till en egenbyggd solfångare på husgaveln. Solfångaren värmer husets tappvarmvatten, men ger också spillvärme som Kent kan tillvarata via fläktanordningen. Enligt Kents statistik har solfångaren varit i drift i genomsnitt 1300 timmar per år.
– Jag gick på en kurs där man fick lära sig att tillverka solfångare. Jag valde att bygga en anläggning på 6,5 kvadratmeter och den fungerar faktiskt även under julafton, såvida solen skiner!

Häromåret byggde han ytterligare en solfångare, som används för att värma hans hobbyrum i garaget.
– Det är en luftsolfångare som blåser in varm luft när solen skiner. På så sätt kan jag temporärt minska behovet av att värma garaget med dyr el.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”ENERGIFAKTA” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1453902193057{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Kent Janssons 70-talsvilla

Hushåll: Två vuxna.
Läge: Enplansvilla i Rimbo, byggd 1974.
Boyta: 112 kvm.
Uppvärmning: Direktverkande el, luft/luftvärmepump, kamin, solfångare.
Energiåtgärder: Tilläggsisolering av vind och vardagsrumsgolv, fönsterrenovering med energiglas, egenbyggda solfångare, energisnål belysning, fläktar för värmespridning.
Total energiförbrukning: ca 8500 kWh/år.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg