Ica Stöde energiklokast i Sverige

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Ica Nära i Stöde har utsetts till ”Årets energiklokaste livsmedelsbutik 2015”. Den största energiåtgärden som butiken har gjort är att byta ut ventilationen.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Livsmedelsbutiker kan göra stora besparingar på kloka energiåtgärder. Det är ICA Nära i Stöde, utanför Sundsvall, ett bra exempel på. ICA-butiken med 15 anställda har fått utmärkelsen Årets energiklokaste livsmedelsbutik. Tävlingen har genomförts i samband med en specialgjord webbutbildning där livsmedelsbutiker lär sig spara energi.

Den vinnande butikens största energiinvestering är ett nytt ventilationssystem. Men man har även genomfört flera andra åtgärder.

Alla diskar i butiken har försetts med dörrar och det finns lock på alla kylar och frysar. Detta har gjort att butiken har kunnat trimma in avfrostningen och även minskat på uppvärmningsbehovet. Tidigare avfrostades det fyra gånger per dygn och nu avfrostas det bara en gång varannan vecka.

Butiken har också bytt till LED-belysning i alla frysar och kylar, och där LED-belysning inte passar har man bytt till energieffektiva T5-lysrör med driftdon istället för de gamla T8-lysrören. All utomhusbelysning i skyltar och ramper är också utbytt från lysrör till LED.

Man har också använt sig av flera enkla lösningar såsom rörelseavkännare på viss belysning, minskat nattbelysningen i butiken, minskat antalet så kallade drickakylar och bytt ut de gamla mot mer moderna drickakylar (som inte drar så mycket på nätterna).

Tidigare hade vi 600 000 kr i energikostnader på ett år. Nu är vi nere i cirka 300 000 kr per år, så vi har nästan halverat kostnaderna, säger butikschefen Mikael Norrbom.

På frågan om man har något extra bra tips till andra livsmedelsbutiker som vill arbeta med sin energianvändning så tipsar Mikael Norrbom:

‒ Börja redan nu. Andelen kylar kommer bara att öka i och med att trenden går mot ett utökat kylvarusortiment. Och det är ju kylar och frysar som står för den stora energianvändningen i butiken. Ta också hjälp av den kommunala energi- och klimatrådgivaren eller lej en energikonsult. Det är också viktigt att ha en bra elektriker. Det finns verkligen mycket pengar att spara!

Webbutbildningen ”Den energikloka livsmedelsbutiken” och tävlingen ”Årets energiklokaste livsmedelsbutik” är framtagen av Energikontoret Region Örebro län, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut samt BeLivs Innovationskluster med ekonomiskt stöd från Energimyndigheten.

Webbutbildningen finns på BeLivs webbplats.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg