Bergvärmepumpar behåller effekten

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Energimyndighetens fälttest av äldre bergvärmepumpar i 20 hushåll visar att de klarar att leverera ungefär samma effekt som när de var nya. [/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]I Energimyndighetens test ingår 20 hushåll som installerade sina bergvärmepumpar i början av 2000-talet. Testet visar att de hushåll där bergvärmepumpen är 7–14 år gammal fick i snitt 2,7 kWh värme och varmvatten för varje kWh el under testets första år och 2,9 kWh andra året.

Detta kallas årsvärmefaktorn och är ett mått på bergvärmepumpens effektivitet under ett helt år.

– Mätningarna i testet visar bland annat att rätt dimensionering är viktigt och att de äldre bergvärmepumparna klarar att leverera ungefär samma effekt som när de var nya, säger Martijn Jansen på Energimyndighetens Testlab.

Alla hushåll som deltog i testet är nöjda med sina bergvärmepumpar. De upplevde att bergvärmepumpen är ett billigt, bekvämt och underhållsfritt uppvärmningssystem.

Skillnaderna i årsvärmefaktorn för de olika bergvärmepumpsanläggningarna är stora. Skillnaderna mellan anläggningarna beror främst på hur väl anpassad värmepumpen är till husets värmesystem och på själva installationen.

Mätningarna visar också att beteendet spelar roll. Saker som hur ofta och hur länge man duschar har större betydelse för varmvattenanvändningen än hur många personer som bor i huset.

Det installerades ungefär 200 000 bergvärmepumpar i början på 2000- talet och många av dem används fortfarande.

Hitta mer tips och tester på www.energimyndigheten.se/tester[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”FAKTA” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1452807061683{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Tips om bergvärme

  • Följ upp din energianvändning så att du upptäcker förändringar och kan kolla vidare på vad det beror på.
  • Teckna ett serviceavtal så att du får regelbundet underhåll av ditt bergvärmepumpssystem.
  • När du ska köpa nytt uppvärmningssystem, ta hjälp av energimärkningen. Då kan du jämföra värmepumpar med elpannor, oljepannor och gaspannor.
  •  Anlita en certifierad installatör och se till att du får en personlig kalkyl på dina uppvärmningskostnader som är anpassat efter ditt hus och din familj.
  • Har du frågor om din energianvändning eller olika typer av uppvärmning, kontakta energi- och klimatrådgivaren i din kommun som kan ge opartiska och kostnadsfria råd.
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg