Spara el med energiklok julbelysning

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Är det dyrt att ha julbelysningen tänd dygnet runt? Nej, med rätt val av lampor kan du slösa på ljuset utan att det knappt märks på elräkningen.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Det finns nog ingen tid på året som lampor och belysning spelar så stor roll i Sverige som i december. Så mycket att när svenskarna fått ranka julens stämningshöjare så håller över 30 procent (32%) med om att den elektriska adventsljusstaken är julens viktigaste stämningshöjare, tillsammans med julgranen (37%) och pepparkakor och lussekatter (34%).

Men trots att ljuset är så viktigt så pyntar genomsnittssvensken bara med tre ljusstakar och en ljusslinga. Allt enligt Elmätaren, Svensk Energis återkommande undersökning. En orsak kan vara att kostnaden för att ha julbelysningen tänd kraftigt överskattas.

– Dagens LED-lampor är väldigt energieffektiva och faktum är att du kan ha en adventsljusstake tänd dygnet runt hela december utan att det belastar elräkningen med en krona. Så vi kan gott lysa upp decembermörkret ännu mer, utan dåligt samvete för vare sig plånbok eller klimat, säger Malin Thorsén på Ladda Sverige, Svensk Energi.

I undersökningen överskattades elkostnaden för adventsbelysningen kraftigt. På frågan vad kostnaden är för att ha en adventsljusstake med LED-lampor tänd dygnet runt i en vecka gissade man på allt mellan några ören till över hundra kronor. Mediangissningen var 7 kronor. Den verkliga kostnaden är 20 öre.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg