”Nu får solen göra jobbet!”

Foto av Lars Bärtås

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Regelverket är onödigt byråkratiskt, men tekniken funkar perfekt! Det konstaterar lundabon Henrik Edvall som sedan ett år driver egen elproduktion med solceller på villataket. [/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]I oktober i fjol var solcellsanläggningen äntligen på plats, färdig att leverera förnybar el till Henrik Edvalls villahushåll. Henrik hade tagit god tid på sig att förbereda sitt projekt och lagt många timmar på att jämföra produkter på nätet, ta in offerter från olika leverantörer och sätta sig in i villkoren kring egen elproduktion.
– Administrationen kring att producera och sälja egen el är fortfarande onödigt stor, trots löften om att regelverket ska förenklas, konstaterar Henrik.

Redan under planeringsstadiet hade Henrik passat på att ansöka om statligt solcellsstöd hos länsstyrelsen, då han visste att ansökningskön var lång.
– Det tog ett år innan jag fick beskedet att min ansökan beviljats. Men då hade ju marknaden och priserna ändrats, så jag fick sätta igång och ta in nya offerter. Jag hade bestämt mig för ett specifikt fabrikat av solcellspaneler och växelriktare och valde en installatör som kunde leverera just den utrustningen.[/vc_column_text][vc_column_text]

[/vc_column_text][vc_column_text]Henriks solcellssystem har en toppeffekt på 3,2 kilowatt. Då anläggningen ligger i söderläge med optimal lutning på taket, räknade leverantören att elproduktionen skulle kunna uppgå till omkring 3000 kilowattimmar (kWh) om året.
Anläggningen har efter ett år producerat 3200 kWh, så resultatet har faktiskt blivit lite bättre än väntat. Produktionen var som högst under juli och augusti. Det är lite förvånande då effekten på solcellerna brukar sjunka något när det är som varmast ute, säger Henrik.

Solcellsanläggningen har periodvis levererat ett överskott av el, sammanlagt omkring 1800 kilowattimmar, som familjen kunnat sälja till sitt lokala elhandelsbolag.
– Vi jämförde villkoren för att sälja överskottsel hos olika elhandlare och vårt lokala bolag ger 1,75 kr/kWh, vilket troligtvis fortfarande är marknadens bästa pris.

Henrik och hans fru Ingrid har, sedan inflyttningen för tolv år sedan, gjort flera andra energiinvesteringar i sin 1950-talsvilla. Bland annat har de bytt fönster, tilläggsisolerat vinden och installerat nya energieffektiva vitvaror.
– Den mest lönsamma åtgärden gjorde vi för två år sedan, då vi bytte ut den gamla elpannan i huset mot en luftvattenvärmepump. Med det nya värmesystemet kunde vi direkt spara in omkring 8000 kWh, berättar Henrik.
– Hushållets totala energianvändning är nu nere kring 10 000 kWh om året. Det är en så pass låg nivå för ett sådant här hus att det knappt är värt att lägga kraft på ytterligare energibesparingar.

Henriks solcellsinvestering kostade sammanlagt 43 000 kronor, inkluderat solcellsstödet. Med dagens elpriser och skattesystem räknar han med att investeringen ska vara återbetald inom 10 år.
– Den största fördelen är att solcellerna minskar vårt behov av att köpa el till hushållet. En annan fördel är att anläggningen inte kräver något underhåll. Det är i princip bara att luta sig tillbaka och vänta på att solen gör jobbet!

Text: Lars Bärtås[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”FAKTA” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1448969536456{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Henrik Edvalls energiprojekt

  • Läge: Lund
  • Hustyp: 1,5-plansvilla med uppvärmd källare, byggd 1954
  • Energiinvesteringar: Dränering och isolering av grund, fönsterbyte, tilläggsisolering av vind, energieffektiva vitvaror, snålspolande kranar, byte av värmesystem till luftvattenvärmepump, solcellsanläggning 3,2 kW i toppeffekt.
  • Energianvändning: ca 10 000 kWh/år. Solcellsanläggningen bidrar med drygt 3000 kWh/år.
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg