Har du koll på hemmets elbovar?

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]En majoritet av svenskarna missbedömer energikonsumtionen i hemmet. Många tror att tvättmaskinen drar mycket ström, men det är i köket som de största elbovarna ryms. [/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Svenskarna är benägna att satsa på energikloka åtgärder. Hela 92 procent av hushållen försöker aktivt minska sin förbrukning, visar en ny undersökning som byggföretaget Skanska beställt av YouGov.

De mest vanliga energisparåtgärderna är att byta till lågenergilampor (74 procent), stänga av elektronik som inte används (64 procent) och byta till mer energisnåla apparater (30 procent).

På frågan vad som drar mest ström i hushållet blir svaren inte helt korrekta. I Skanskas undersökning tror många att tvätten är en stor energislukare. Faktum är den endast står för 8 procent av den totala förbrukningen medan allmänheten gissar på 22 procent.
Enligt Energimyndighetens statistik står matlagning för närmare hälften av all elförbrukning i hushållet. De svarande underskattade elkonsumtionen och trodde att det enbart är en tredjedel av hushållselen som förbrukas i köket.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”FAKTA” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1450186120704{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Så eleffektiviserar du hemmet

  • Håll rent bakom kylskåpet och runt kompressorn. Damm gör att kylsystemet fungerar sämre och drar mycket mer ström. Håll också koll på temperaturen i kyl och frys. Kylen ska hålla 5 plusgrader och frysen 18 minusgrader.
  • Energieffektiva vitvaror är en klok investering. Använd gärna varmluftsugn som värmer maten snabbare och med lägre temperatur. Induktionshällar spar också energi och en vattenkokare är effektivare än att koka vatten i kastrull på spisen.
  • Dra ur mobilladdaren när du inte laddar. Många laddare har samma förbrukning oavsett om du laddar eller inte.
  • Tvätta bara fulla tvättmaskiner och hellre längre tid men med lägre temperatur än tvärtom.
  • Undvik att ha dina elapparater i standby-läge – och stäng av på riktigt. Timers på apparaterna kan vara en bra och billig investering.
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg