Villa Solkullen fångar energin

Foto av P. Mattsson

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” google_fonts=”font_family:Droid%20Serif%3Aregular%2Citalic%2C700%2C700italic|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”][vc_column_text]Vi ska bo energieffektivt, bestämde Peter Mattsson när han byggde sin villa för tio år sedan. Idag är villan på den solbelysta kullen i Svenshögen nästintill självförsörjande på både värme och el. [/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]Familjen Matssons faluröda villa står högt placerad i ett lantligt område i Svenshögen, sex mil norr om Göteborg. Att villan fått namnet ”Villa Solkullen” är ingen slump.

– Vi har ett bra solläge häruppe på kullen, så vi har goda möjligheter att tillvarata solenergin.

Och det märks: på takytorna mot söder och väster har Peter monterat solcellspaneler, och längs garagets södervägg har han placerat vakuumrörsolfångare som lutar mot ett stativ.

– Solfångarna har en lutning på 45 grader mot himlen för att kunna ge så högt värmeutbyte som möjligt, förklarar Peter.

Solfångarna producerar varmvatten som leds in till en 750-liters ackumulatortank inne i garaget. I pannrummet intill finns en större tank på 2000 liter, samt en modern vedpanna på 30 kW. Vedpannan och solfångarna är en bra kombination, framhåller Peter. I synnerhet då veden från skogen är gratis, liksom energin från solen.

– Frånsett investeringen i värmeanläggningarna har vi inga löpande kostnader för uppvärmningen av huset. Solfångarna täcker hela värme- och varmvattenbehovet från april till oktober, och under vintertid räcker det att elda varannan dag när det är som kallast.

Peter, som till vardags är instrumenttekniker, har byggt ett smart styrsystem som via ventiler fördelar varmvattnet mellan de två ackumulatortankarna.

– Systemet innebär att vi kan köra solfångarna längre in på kvällen och utnyttja dem fullt ut.

– Solfångarna  täcker hela värme- och varmvattenbehovet från april till oktober, och under vintertid räcker det att elda varannan dag när det är som kallast.”

Peter har byggt en egen solföljare som står i hagen nedanför huset
Peter har byggt en egen solföljare som står i hagen nedanför huset

Solfångarna installerades i samband med att huset byggdes för knappt tio år sedan. Solcellspanelerna, som producerar el, är däremot rätt nya. Peter köpte dem i fjol och väntar nu på besked om att få statligt bidrag för investeringen.

– Det är en långsiktig investering som kanske lönar sig först om 8-10 år. Men det finns många andra fördelar: solcellerna håller länge, kräver inget underhåll och levererar förnybar el som är bra för miljön. Dessutom är jag lite av en ”energinörd” som gillar att testa tekniken, säger Peter.

Inne i huset har han tillgång till en elmätare som i realtid visar hur mycket el hushållet förbrukar. Hans solcellspaneler på 2,25 kW producerar cirka 2000 kWh el om året, varav en del används i hushållet och resten matas in på elnätet.

– Om man drar bort elen som solcellerna levererar så hamnar årsförbrukningen i hushållet kring 750 kWh. Det är inte många som tror på mig när jag berättar om husets elräkningar, säger Peter.

Att energiräkningarna är så låga beror också på hur villan är byggd. Peter och hans far hjälptes år att bygga huset med virke från skogen och behövde i stort sett bara anlita hantverkare för stomresning, VVS-arbeten och vissa elinstallationer.

– Jag planerade bygget under lång tid och var noggrann med att husets klimatskal skulle vara tätt och välisolerat. Dessutom valde vi ut de mest energisnåla hushållsmaskinerna för att få ner elkostnaden. Det har verkligen lönat sig.

Trots att familjen nu har så pass låga driftskostnader tänker Peter fortsätta med sina energiprojekt.

Han har just byggt färdigt en egen vridbar solcellsanläggning som, med hjälp av en liten motor och ett enkelt styrsystem, följer solens instrålning under dagen.

Solföljaren har fem paneler på totalt 1,25 kilowatt och en växelriktare på 1,6 kilowatt.

– Hittills har systemet fungerat över förväntan och om allt går som beräknat kommer vi nu att bli helt självförsörjande på förnybar energi, säger Peter.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”FAKTA” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1448969019657{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Energifakta / Villa Solkullen

Läge: Svenshögen, Stenungsunds kommun
Hustyp: 1,5-plansvilla, byggd 2005-2006.
Energiinvesteringar: Svanenmärkt vedpanna (30 kW), Solcellsanläggning (2,25 kW), Solföljare, (1,25 kW) 3 solfångare (vakuumrör), ackumulatortankar (750 resp. 2000 l), energieffektiva fönster, vitvaror och belysning.
Elproduktion: ca 3000 kWh/år från solcellerna.
Varmvattenproduktion: Ca 700 kWh/kvm/år från vakuumrörsolfångarna.
Elförbrukning: ca 3000 kWh/år.
Värmeförbrukning (ved): 7-8 kbm/år.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg