Synlig ström belyser energianvändningen

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Designforskare på Interactive Institute Swedish ICT har utvecklat The Pac, en sladd som gör som visar hur mycket el olika enheter förbrukar. Nu har The Pac lanserats på marknaden.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]– Vi lyckades skapa en tilltalande interaktiv lösning, av något mycket komplext, som faktiskt alla direkt förstår. Vissa tror exempelvis att vi har gjort sladden transparent. Då känns det att vi har lyckats, säger Anton Gustavsson, forskare vid Interactive Institute som har utvecklat prototypen tillsammans med Magnus Gyllenswärd.

– Rinner kranen stänger vi av den, kan vi inte stoppa droppet, ringer vi rörmokaren. Varför gör vi inte det samma när det kommer till ström? Svaret är, för att vi inte ser strömmen, säger Erik Tutzauer, vd på Poweraware, som idag tillverkar och säljer The Pac.

Just den dolda, standby-förbrukningen, står för en stor del av förlorad energi. Exempelvis drar en laddare till en vanlig bärbar dator ström, även om inte datorn är inkopplad. Den strömmen omvandlas till värme och går ut i luften. Samma sak gäller för skärmar, förstärkare, mikrovågsugnar med mera. Genom att stänga av strömmen till dessa enheter, kan en användare minska sina elkostnader med 15 procent.

Forskning från Interactive Institute visar att The Pac fungerar i utbildande syfte och skapar medvetenhet vilket bidrar till att förändra människors beteende. Den som lär sig stänga av strömmen med The Pac, kommer också göra det med andra sladdar och apparater.

(Källa: Interactive Institute Swedish ICT)[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg