Så får du mest utbyte av din luft/luftvärmepump

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Slukar ditt hus mycket elvärme? Då kan en luft/luftvärmepump vara en smart – och snabbt intjänad – investering. Det här bör du tänka på för få mest utbyte av värmepumpen.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Risken för stigande elpriser skapar oro hos många husägare som värmer villan eller fritidshuset med direktverkande el. En vanlig åtgärd för att minska elvärmekostnaderna är att komplettera med en extra värmekälla, till exempel en vedkamin. Ett annat alternativ är att installera en luft/luftvärmepump som använder elen på ett effektivare sätt.

– En rätt installerad luft/luftvärmepump av bra kvalitet kan halvera notan för husets uppvärmning, säger Jan-Erik Nowacki, teknisk rådgivare på Svenska Kyl- och Värmepumpföreningen.

Utbudet av luft/luftvärmepumpar är stort, liksom prisvariationen. Du kan hitta riktigt billiga exemplar på diverse byggvaruhus och på internet, eller välja en dyrare modell i en värmebutik.
– Generellt kan man säga att du får vad du betalar för. De allra billigaste värmepumparna håller sällan måttet och är i vissa fall inte anpassade och testade för vårt nordiska klimat.

Jan-Erik Nowackis råd är att välja ett etablerat varumärke på marknaden. Dessutom är det klokt att vända sig till en fackkunnig leverantör.
– Företaget ska kunna erbjuda support och service ifall värmepumpen skulle börja krångla. Det är också viktigt att installationen utförs på ett korrekt sätt av en certifierad installatör.

Luft/luftvärmepumpen ger bäst utbyte om du har en någorlunda öppen planlösning där värmen kan spridas över stora ytor.
– Har du angränsande rum dit värmen inte når kan du prova att montera en liten fläkt i innerväggen som hjälper till att flytta värmen in i eller ut ur rummet. Bäst är att försöka skapa en cirkulation genom rummen så att luften också förs tillbaka till aggregatet.

För att värmepumpen ska fungera bra är det viktigt att rengöra luftfiltren i innerdelen regelbundet. Om filtren täpps igen försämras nämligen kapacitet och ekonomi avsevärt.
– Värmepumpen tjänstgör också lite som en dammsugare, vilket innebär att det fastnar mycket damm, hår och sot i filtren. Tänk särskilt på detta om du har husdjur eller en eldstad i huset.
Det är även bra att se över värmepumpens utomhusdel med jämna mellanrum. Aggregatet bör hållas rent från nedfall, till exempel löv och snö, som kan störa pumpens drift.

Har du koll på elförbrukningen i ditt hus kan du upptäcka om luftvärmepumpens effekt försämras. Under perioder när det är riktigt kallt, under femton minusgrader, kan du inte räkna med något bra värmeutbyte från pumpen. Men är elförbrukningen även hög i milt klimat kan det bero på ett läckage av pumpens köldmedium.
– Då ger värmepumpen inte tillräckligt med värme, det är bara fläkten som surrar. Du bör i så fall kontakta installatören som får åtgärda felet.

En luft/luftvärmepump av bra kvalitet kostar cirka 20 000-25 000 inklusive installation och brukar fungera i åtminstone tio år, med bibehållen värmeeffekt.
– Under rätt förutsättningar är luft/luftvärmepumpen intjänad redan efter tre år, säger Jan-Erik Nowacki.

Text: Lars Bärtås[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”FAKTA” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1448745492557{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Tänk på det här vid installation av din luft/luftvärmepump

• Värmepumpens innerdel bör placeras med avseende på värmespridningen. Se till att inget möblemang står i vägen.
• Värmepumpens ytterdel bildar kondensvatten som måste avledas så att det inte rinner ner mot husgrunden eller bildar en ”isbana” vintertid vid uppfarten till huset.
• Använder du värmepumpen för luftkonditionering sommartid kan det bildas vatten i inomhusenheten. Vattnet måste då avledas via ett dräneringsrör. I början av hösten är det lämpligt att köra aggregatet en stund på värme så att inomhusenheten torkas ut ordentligt.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg