Så blev Martins sekelskifteshus energisnålt

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” google_fonts=”font_family:Droid%20Serif%3Aregular%2Citalic%2C700%2C700italic|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”][vc_column_text]Martin Alvin och hans sambo Hanna har energieffektiviserat sin sekelskiftesvilla. Resultatet har inte förändrat villans karaktär – men däremot driftskostnaderna![/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]Många unga par drömmer om ett boende på landet. Så också Martin och Hanna som hösten 2012 bestämde sig för att lämna sin lägenhet i Linköping och prova lantlivet. De hade funnit ett falurött trähus, byggt 1914, på en idyllisk plats i utkanten av samhället Sturefors.

– Vi tyckte om husets gamla stil och var inte så kräsna med standarden, säger Martin Alvin.

Huset ägdes av en äldre man som enbart använt det för sommarboende, berättar Martin.

– Det hade gjorts en renovering på 1970-talet, men bakom plastmattorna och spånskivorna fanns allt det ursprungliga kvar, till och med listerna. Vi kunde se att huset var gediget byggt och välbevarat, utan några nämnvärda skador.

Martin arbetar som maskiningenjör och sysselsätter sig gärna med ”tekniska prylar”. Hanna är möbeltapetserare och intresserar sig för byggnadsvård. Kombinationen av deras färdigheter har underlättat renoveringen av villan.

– Vi har varit helt överens om att behålla husets stil och inte ändra något på fasad, fönster och dörrar, som är i original och i mycket fint skick.

Omdaningen från sommarbostad till åretruntboende har krävt nyinstallationer av vatten, avlopp och el. När det gäller uppvärmningen har paret investerat i ett vattenburet system som försörjs med en bergvärmepump.

– När vi köpte huset fanns det två kakelugnar och några enstaka elelement här och var. Det räckte inte särskilt långt. Vi har varit helt överens om att behålla husets stil och inte ändra något på fasad, fönster och dörrar, som är i original och i mycket fint skick.

[/vc_column_text][vc_column_text]Innan värmesystemet installerades passade man på att tilläggsisolera husets vindsutrymme med träfiberull. Martin har även, tillsammans med sin farfar, tilläggsisolerat ytterväggarna från insidan. För att minska risken för fuktproblem har de byggt ett isolersystem med luftspalt närmast väggen och valt en begränsad isolertjocklek på cirka 45 millimeter.

– Vi har också undvikit att använda plast eftersom det riskerar att kapsla in fukten.

Bergvärmepumpen, som har en effekt på 12 kilowatt, ger en rejäl besparing av driftskostnaderna. Villans energiförbrukning är nu nere på cirka 12 000 kilowattimmar om året. Men detta beror också på att Martin och Hanna gjort en del mindre, men fiffiga sparåtgärder. Innanför ytterdörrarna har de satt upp av tjocka draperier av vadmal. Och inför vintern ser de till att täta de gamla innerfönstrena ordentligt. Hanna har dessutom sytt upp hissgardiner som bidrar till att behålla värmen.

– Gardinerna hissas automatiskt ner om nätterna med hjälp av små elmotorer som jag monterat på, berättar Martin.

För att hålla koll på hushållets vattenförbrukning har Martin installerat en flödesmätare. Han håller även noggrann koll på torpargrunden som övervakas med fukt- och temperaturmätare.

– Vi har planer på att tilläggsisolera grunden eftersom golven på bottenvåningen är ganska kalla. Men först vill vi bilda oss en uppfattning om hur grunden fungerar och vilka klimatförutsättningar som råder där.

Martin och Hanna har nu i vinter provat att elda i de gamla kakelugnarna i villan. Ved finns det gott om på tomten, vilket innebär ännu lägre värmekostnader.

– Det återstår en hel del arbete med huset, särskilt på övervåningen. Kanske kommer vi också på någon mer energiåtgärd, även om vi är rätt nöjda med resultatet hittills, säger Martin.

Text: Lars Bärtås[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”FAKTA” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1448968234787{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Martins energisnåla sekelskifteshus

Läge: Sturefors, Östergötland.

Byggår: 1914

Boyta: Tvåplansvilla på 180 kvm.

Hushåll: Två vuxna och ett barn.

Uppvärmning: Bergvärmepump, kakelugnar.

Årlig energianvändning: cirka 12 000 kWh.

Energiåtgärder: Tilläggsisolering av väggar och vindsutrymme, installation av vattenburen värme, energisnåla vitvaror, skydd av fönster och dörrar mot energiläckage.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg