Rätt ved till rätt pris

Foto av Pixabay

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” google_fonts=”font_family:Droid%20Serif%3Aregular%2Citalic%2C700%2C700italic|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”][vc_column_text]Det är inte alla förunnat att ha gratis ved inför vintern. Ska du köpa veden så lönar det sig att vara påläst när du träffar handlaren. Här hjälper vi dig på traven.[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]Ved är alltjämt det vanligaste bränslet i våra hus. Det är i allmänhet också det billigaste uppvärmningssättet om man jämför med energislag som el, fjärrvärme eller pellets. Men trots det kan energin bli dyr om du handlar veden av ”fel” handlare.

– Vedmarknaden är idag väldigt utspridd med många aktörer som säljer ved i mindre skala. Det gör det svårt att jämföra priser och veta vad du egentligen betalar för, säger Sven Olle Larsson, vedexpert på Skogsstyrelsen.

Även om marknaden är svåröverskådlig är det naturligt att vedpriserna påverkas av tillgång och efterfrågan. Bor du i ett skogrikt område på landsbygden har du goda förutsättningar att hitta bra kontakter och skaffa ved för en billig peng. Men ligger ditt hus i utkanten av en storstad är det kanske enklast att svänga förbi handelsträdgården eller byggvaruhuset där björkved säljs i 40-literssäckar för 40-50 kronor styck. Det allra dyraste alternativet är att bege sig till bensinmacken där en 40-literssäck kan kosta uppemot 60-70 kronor under högsäsong.

– Bortsett från det höga priset kan du åtminstone vara säker på att björkveden på macken håller hyfsad kvalitet och är tillräckligt torr och miljövänlig att elda med, påpekar Sven Olle Larsson.

Ett annat och allt vanligare alternativ är att köpa ved via en handlare på nätet. Med lämpliga sökord hittar du både vedhandlare med egna hemsidor och annonser från privatpersoner. Samtidigt lär du upptäcka att prisuppgifterna varierar mycket. En kubikmeter björkved kan kosta 700 kronor hos en vedhandlare och bara hälften så mycket hos en Blocket-annonsör i samma område.

– Det kan ju finnas flera skäl till att priserna varierar, men i många fall handlar det om olika sätt att mäta och beräkna innehållet, samt trädsort och kvaliteten på veden.

Det vanligaste måttet vid försäljning är kubikmeter. Hur mycket ved du får per kubikmeter beror på hur veden är förpackad. Är veden staplad eller travad på pall (”travat mått”) får du mer innehåll än om veden säljs i ”stjälpt mått”, det vill säga liggande huller om buller. Lite förenklat brukar man räkna med att en kubikmeter travad ved motsvarar cirka 1,66 kubikmeter stjälpt ved. Den stjälpta veden brukar inte heller vara sorterad utan kan innehålla stickor, spån och vedklampar av olika storlek.

– Som köpare är det säkrast att titta hur veden är packad och försöka komma överens med handlaren om vilken måttdefinition som gäller. Är du tveksam så kan du åka runt och jämföra med andra vedleverantörer i närområdet, säger Sven Olle Larsson.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”TIPS” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1447631544668{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Här hittar du veden

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Men det är inte bara mått och packning som avgör vad du får för pengarna. Det är också skillnad på olika trädslag och dess energivärde, alltså hur mycket värmeenergi du får ut av samma volym ved under eldningen. Generellt har lövträd högre densitet och därmed ett högre energiinnehåll än barrträd. ”Blandved” är vanligtvis en blandning av löv- och barrträd, men bäst är att fråga vedhandlaren om vilka trädslag som ingår.

– Kompakta trädslag som bok och ek ger allra mest värmeutbyte, rentav så mycket att det kan innebära vissa påfrestningar på pannan eller kaminen om du lägger in för mycket ved åt gången. Mitt tips är att blanda denna ved med lättare trädslag, säger Sven-Olle Larsson.

Med tanke på energivärdet skulle man kunna sälja ved utifrån vikt, istället för volym. Men då kommer vi in på den ytterst viktiga variabeln, nämligen vedens fuktinnehåll. Ved ska vara torr när du eldar och helst inte ha högre fukthalt än 20 procent.

– Ju surare veden är desto sämre blir värmeutbytet. Du måste bokstavligen koka bort vattnet i din eldstad, vilket leder till sämre förbränning och högre risk för skadliga miljöutsläpp.

Det är bra att titta på hur vedhandlaren förvarar sin ved och informera dig om hur lång tid den fått torka. Veden bör gärna ha torkat under två säsonger, eller åtminstone ett under ett halvår under tak. Å andra sidan kanske du själv har möjlighet att förvara veden under en extra säsong.

– Det går ofta att hitta billig, nykluven ved under våren och sedan torka den själv. Har du utrymme för vedförvaring och planerar inköpet kan du gör en bättre affär, säger Sven-Olle Larsson.[/vc_column_text][vc_text_separator title=”TIPS” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1447631840151{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Priset på ved blir lägre om du...

 

  • Köper en stor mängd på en gång.
  • Fraktar hem veden själv.
  • Köper råved under lågsäsong (vår) och kan lagra i eget utrymme.
  • Köper okluven ved som du kapar eller klyver själv.
  • Samordnar inköp och frakt med grannar.
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]Text: Lars Bärtås[/vc_column_text][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg