Plusenergihus med framtidsutsikt

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” google_fonts=”font_family:Droid%20Serif%3Aregular%2Citalic%2C700%2C700italic|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”][vc_column_text] För sex år sedan förverkligade hon sitt drömprojekt: att bygga ett hus som kan producera mer el än vad hushållet årligen behöver. Möt plusenergihus-pionjären Karin Adalberth.[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]I ett villaområde i skånska Åkarp står ett av landets mest omtalade hus. Det är ett så kallat plusenergihus, det första i Sverige som har egenskapen att producera mer energi än vad det årligen förbrukar. I huset bor Karin Adalberth tillsammans med sin man, dotter och en katt.

– Med Villa Åkarp såg jag en möjlighet att pröva mina kunskaper i energieffektivt byggande och se hur långt man kan nå med vanlig beprövad teknik, berättar Karin som är doktor i byggnadsfysik och idag verksam som energikonsult.

Karin var själv byggherre för projektet som stod färdigt hösten 2009. Hon hade beräknat att hela husbygget, inklusive energiinvesteringarna, skulle kosta 4,3 miljoner kronor.

– Oturligt nog gick byggföretaget som vi anlitat i konkurs innan bygget var klart. Det ledde till merkostnader med nya upphandlingar som gjorde att slutnotan hamnade på cirka 5 miljoner.

Beräkningarna av husets energianvändning har stämt desto bättre. Huset är, med hjälp av solfångare och solceller, självförsörjande på energi till uppvärmning, varmvatten, drift- och hushållsel. Plusenergin kommer från solcellspanelerna på taket.

– Jag räknade med ett årligt överskott av el på cirka 1700 kilowattimmar. Det har stämt inom en marginal på 100 kilowattimmar under åren vi bott här.

Husbygget föregicks av en ordentlig projektering, vilket enligt Karin är nyckeln till att beräkningarna stämt så pass bra med verkligheten. Hon sökte länge efter en lämplig entreprenör och under tiden hann hon gå igenom varje energiinvestering i detalj. Även byggföretagets konkurs innebar, trots bekymren, vissa fördelar.

– I och med att inflyttningen försenades fick vi tid att ändra vissa beslut. Till exempel hann vi installera energisnål ledbelysning av bra kvalitet, vilket innebar en väsentlig besparing i jämförelse med den belysning vi tidigare tänkt använda.

Tack vare att huset är tätt och välisolerat kunde Karin dra ner på behovet av uppvärmning i huset.
Tack vare att huset är tätt och välisolerat kunde Karin dra ner på behovet av uppvärmning i huset.

[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]Plusenergihuset har i princip samma konstruktionskrav som ett passivhus, vilket innebär att klimatskärmen är mycket lufttät och att värmen inomhus återanvänds på ett effektivt sätt via ventilationssystemet. Med hjälp av provtryckningar har Karin kunnat spåra och åtgärda dolda energiläckage under byggets gång.

– Vi gjorde tre provtryckningar innan vi var riktigt nöjda. Idag är lufttätheten 0,3 liter/(kvm/s) vilket motsvarar kravet hos ett passivhus.

En del av Karins energiinvesteringar lär knappast betala sig inom överskådlig tid. Men det var knappast heller målet när hon startade sitt visionära projekt.

– Jag ville gå lite i förväg och inspirera till ett mer hållbart byggande som tar hänsyn till vår framtida miljö. Om jag lyckas med det så uppväger det merkostnaderna med råge, tycker jag.[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”FAKTA” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1448968394363{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Villa Åkarp

Boendeyta: 1,5 planshus på 150 kvm.
Energiinvesteringar: Solceller, solfångare, pelletskamin, ackumulatortank, ventilation med värmeåtervinning (FTX), avloppsvärmeväxlare, lufttät och välisolerad klimatskärm, ledbelysning, energisnåla vitvaror.
Energianvändning: 5 500 kWh/år, varav el 2 600 kWh.
Elproduktion: 4200-4300 kWh/år, vilket ger elöverskott på 1600-1700 kWh/år.
Byggkostnad (inkl. tomt och anslutningsavgifter): 5 miljoner kr, varav 800 000 kr är relaterat till plusenergitekniken.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Text: Lars Bärtås[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg