Minska husets energispill i vinter

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” google_fonts=”font_family:Droid%20Serif%3Aregular%2Citalic%2C700%2C700italic|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”][vc_column_text]Att tilläggisolera vinden och renovera fönstren är två åtgärder som minskar energiförbrukningen och kostnaderna för att hålla huset varmt. Blienergiklok har tagit fram exempel på vad materialet och arbetet kostar – och hur mycket du på sikt kan tjäna på energiförbättringarna.[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]1. Tilläggsisolera vinden
En stor del av värmen från bostaden stiger uppåt och riskerar att försvinna genom vindsutrymmet. Eftersom vindsbjälklaget utgör en relativt stor yta är det i regel lönsamt att tilläggsisolera. Är vinden lätt åtkomlig finns det goda förutsättningar att göra mycket av arbetet själv. Men det kan vara värt att låta en fackman bedöma hur utrymmet bör isoleras och vilket isolermaterial som är lämpligt att använda. Förutom isoleringens tjocklek påverkas energiresultatet av hur vindsutrymmet är konstruerat och vilket klimat som råder där du bor.

[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”RÄKNEEXEMPEL:” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1447624183186{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

En familj vill sänka energikostnaderna i sin elvärmda 80-talsvilla. Villan på 1,5 plan har ett vindsutrymme på totalt 80 kvm som är isolerad med 120 mm mineralull. I samråd med en isoleringsfirma bestämmer sig familjen för att tilläggsisolera hela utrymmet med ytterligare 400 mm lösull.
Kostnader för tilläggsisolering (ink moms):  

  • Material,
    400 mm mineralull (180 kr/kvm x 80 kvm):
    14 400 kr.
  • Arbete: 6000 kr
  • ROT-avdrag för arbetskostnader (50%): -3000 kr
  • Summa totalt: 17 400 kr

Energibesparing:

Tilläggsisoleringen med 400 mm lösull ger i det här fallet en energibesparing på cirka 2800 kWh/år.

Med ett genomsnittligt elpris på 1.20 kr/kWh har familjen återbetalt sin investering efter 5 år.

Tänk på!

En bra princip är att tilläggsisolera vinden med viss försiktighet. Att isolera för mycket är både dyrt och riskabelt, då vindsutrymmet blir kallare och mer känsligt för fuktbelastning.

Läs mer om tilläggsisolering av vind:

Information och kalkyler finns bland annat på energimyndighetens hemsida, samt hos leverantörer av isoleringsmaterial.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]2. Förbättra dina fönster
Att byta fönster i huset är en stor utgift som är svår att motivera enbart av energisparskäl. Har du äldre fönster av bra kvalitet är det mer lönsamt att byta ut det inre glaset mot ett energiglas eller isolerruta. Du behåller då fönstrets ursprungliga ramar, samtidigt som problemet med värmeläckage och kallras minskar. Åtgärden resulterar i att fönstret blir ungefär lika energieffektivt som ett konventionellt treglasfönster.[/vc_column_text][vc_text_separator title=”RÄKNEEXEMPEL:” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1447624183186{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

En familj beslutar i samband med en renovering att energiförbättra tvåglasfönstrena på bottenvåningen i sin villa, sammanlagt 20 kvm glasyta.
De anlitar en glasmästare för att jobbet ska bli fackmässigt utfört. Glasmästaren byter ut fönstrens innerglas mot ett 4mm hårdbelagt energiglas.

Kostnader för glasbyte (ink moms):

  • Energiglas,
    20 kvm (550 kr/kvm x 20 kvm): 11 000 kr.
  • Arbete/montering: 6000 kr
  • ROT-avdrag för arbetskostnader (50%): -3000 kr
  • Summa totalt: 14 000 kr

Energibesparing:

De tidigare fönstrens U-värde på 2,8 minskar till 1,8, tack vare glasbytet. Det ger en sammanlagd energibesparing på 2000 kWh/år.

Med ett genomsnittligt elpris på 1.20 kr/kWh har familjen återbetalt sin investering på knappt sex år.

Läs mer om energiglas:

Sök information hos lokala glasmästerier, eller googla på ”fönsterrenovering”.

[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Fotnot:

Våra räkneexempel baseras på inhämtade offerter från olika firmor. Åtgärderna kan i verkliga fall bli billigare eller dyrare beroende på bostadens förutsättningar, val av material, samt vilken entreprenör man anlitar.

 

Text: Lars Bärtås[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg