Framåt för laddbilar i Europa

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” google_fonts=”font_family:Droid%20Serif%3Aregular%2Citalic%2C700%2C700italic|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”][vc_column_text]Försäljningen av elbilar och laddhybrider ökar stort inom EU – och det finns en tydlig koppling mellan stödsystem och länderna där flest laddfordon säljs.[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]Antalet nyregistrerade laddbilar har ökat kraftigt i Europa under de senaste åren. Enligt forskningsinstitutet JRC:s senaste sammanställning såldes 71 112 elbilar och laddhybrider inom EU under 2014.

Det är fortfarande en bråkdel av fossilbilarna, men innebär en rejäl uppgång jämfört med 2013 och 2012, då det såldes 49 541, respektive 23 008 laddfordon.

I Sverige landade försäljningen av el- och hybridbilar på 4 644 fordon under 2014, vilket gör att vi står för 6,5 procent av den totala ökningen av nyregistrerade laddfordon inom EU. Sett till antalet sålda elbilar och laddhybrider per capita hamnar Sverige på en tredjeplats. I topp ligger Nederländerna, följt av Estland.

I rapporten framgår också att det finns en tydlig koppling mellan stödsystem i form av subventioner och vilka länder försäljningen är störst i.

– En slutsats man kan dra av det är att elbilsmarknaden inte är tillräckligt mogen för att ta bort stödsystemen. Om man vill fortsätta att stimulera en tillväxt av försäljningen av laddbilar måste subventioner av det slaget finns kvar, säger Olle Johansson, vd för elkraftbranschens intresseorganisation Power Circle.

 

(Källa: Ny Teknik)[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg